Všem sestrám a porodním asistentkám, které jsou ve službě, předaly symbolickou růži jako přání všeho nejlepšího a zároveň poděkování. Jen v Nemocnici Jihlava rozdaly 750 růží. A kdo za to může? Anglická ošetřovatelka Florence Nightingale, která je považována za zakladatelku povolání zdravotní sestry. Ta se totiž narodila právě 12. května roku 1820.

Florence Nightingalová se narodila 12. května 1820 italské Florencii a zemřela 13. srpna 1910 v Londýně. Byla anglická ošetřovatelka, autorka odborné literatury a průkopnice srovnávací lékařské statistiky. Pomohla snížit úmrtnost pacientů v nemocnicích řady zemí a založila první zdravotnickou školu pro dívky. Je pokládána za zakladatelku ošetřovatelství jako vědy. Ovlivnila zdravotní péči 19. a 20. století v celém světě.

Správně pečovat o nemocné podle Florence znamenalo splnění pěti bodů: zdravé prostředí, čistý vzduch, funkční odpady, čistota a světlo. Neměla ráda holé stěny v nemocničních pokojích, požadovala barvy na stěnách a květiny, které pomáhají uzdravovat. Své zásady popsala v knize Zápisky o ošetřovatelství.

Vycházka za ptačím zpěvem a poznávačkou ptáků.
Kos nebo pěnice. Lidé na vycházce v dešti poznávali zpěv ptáků