„Ostrava je letos první zastávkou. Ale měla být pátou, ty předchozí jsme museli kvůli koronaviru zrušit,“ vysvětluje Bedřich, šéf celého Burger Street Festivalu. Ten má u Karoliny pronajatý – a přesně na vládou povolené množství lidí vypočítaný – plácek od pátku 21. do neděle 23. května. Začínají dopoledne, končí večer.

„Z vyšší zážitkové gastronomie jsem během koronakrize přesedlal na tu nízkonákladovou,“ uvádí Tomáš. Se svým Burger Landem je úplným nováčkem jak na festivalu, tak vlastně na trhu. Přípravě na akci se věnuje několik dní dopředu i v noci. Přiznává, že má fofry a vychytává „mouchy“, ale na 300 burgerů je prodáno.

Burger Street Festival u OC Forum Nová Karolina v Ostravě, květen 2021.Burger Street Festival u OC Forum Nová Karolina v Ostravě, květen 2021.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

„Nesrocujte se…“ žádá Petra coby moderátorka festivalu. Po těch je, nejen v Ostravě, obrovský hlad. Ten první po uvolnění opatření proti čínské nákaze tak svým způsobem zabíjí dvě mouchy jednou ranou, jelikož plní i břicha návštěvníků. Těch přichází už první den tolik, že samotní organizátoři neskrývají překvapení.

A kuchaři se snaží: Původní koncept housky s mletým opečeným masem dostává desítky variant a možná stovky možnosti náplní i příloh. Burger Saloon barví své pečivo doruda (červenou řepou) a na černo (sépiovým výtažkem), Pablo EscoBar využívá k reklamě portrétu světoznámého kolumbijského narkobarona.

„Není to jako na pivním festivalu kelímek za kelímkem,“ podotýká Bedřich ke spotřebě burgerů jednotlivými návštěvníky. Průměrem na osobu jsou tři, někdy čtyři (ceny se pohybují okolo půldruhého sta korun). Byť se najdou jedlíci, co nemají problém spořádat osm a více. Soutěž v „požírání“ se však letos konat nesmí.