Tradiční akce pro letošek v termínech 7., 13. a 25. června podle jeho slov zamlouval Klub turistů a lyžařů Brno. „Dvakrát mělo být splouvání pro veřejnost, jednou závody. Ještě visí otazník nad termíny 30. srpna a 13. září. Muselo by ovšem výrazně zapršet. Třeba týden v kuse, kdyby lilo, přítok do horního jezera by se zlepšil, pak možná vodu pod Mohelnem pustíme,“ krčí rameny hrázný.

Výletní loď Horácko na Dalešické přehradě.
Až pod Halířku sveze renovovaná výletní loď Horácko. Podívejte se, jak vypadá

Na řeku Jihlavu se k Mohelnu vždycky chystají stovky vodáků ze širokého okolí. Láká je krásná příroda cestou k Ivančicím i dobrá atmosféra setkání s kamarády. Letos však mají kvůli extrémnímu suchu smůlu.

Od roku 1978

Hrázný Josef Suchánek pracuje na Přečerpávací vodní elektrárně Dalešice od roku 1978, tedy od samotného spuštění technického díla do provozu. Místní poměry zná výborně, pamatuje hodně. „Ovšem tak mizerné to se stavem vody v květnu bylo snad už jen před čtyřmi pěti lety. A to ještě ne kvůli situaci v zimě. Pro nás jsou naprosto zásadní právě zimní zásoby ve sněhu. A ty nepřišly. S vodou proto významně šetříme už od března,“ zdůraznil.

Pětkrát méně sněhu

Přidal pár čísel. „Abychom po zimě naplnili horní jezero na požadované maximum, potřebujeme, aby byly zimní zásoby sněhu ve spádového regionu osmdesát až sto milionů kubíků. Něco ze zásob se vsákne do půdy, něco se odpaří a zbytek k nám doteče,“ vysvětlil. „Jenže letos bylo ve sněhových zásobách pouze patnáct milionů kubíků. Přiznám se, sleduji situaci s obavami. Vody pro Dukovany bude i tak dost, ale nerad bych, abychom pod Mohelnem byli nuceni vypouštět jen stanovené absolutní minimum, potřebné k životu v řece a aby měli lidé k rekreaci hladinu příliš nízko,“ dodal.

Vodní nádrž Mohelno
Za dlouho, ale klidně i do pěti let. Stát našel místa pro přehrady i na Vysočině

Letošní srážkové úhrny v oblasti vodního díla Dalešice

leden 10 mm (25 % průměrných hodnot)

únor 24 mm (29 % průměrných hodnot)

březen 18 mm (43 % průměrných hodnot)

duben 25 mm (58 % průměrných hodnot)

Hladina horního jezera přehrady Dalešice je nyní 2,5 metru pod maximem

Roční odpar z jezera je 67 cm

Zdroj: hrázný Josef Suchánek