„Muž je podezřelý z trestného činu šíření nakažlivé nemoci,“ uvedla mluvčí středočeské policie Michaela Richterová. Za to mu v této mimořádné době hrozí až osm let vězení.

Do pátrání po zmizelém se hned po ohlášení případu pustili strážníci. Našli ho v Havlíčkově ulici a předali do rukou Policie ČR. Orgány státní správy teď budou trasovat pohyb muže a zjišťovat, s kým se setkal a koho mohl nakazit.

Z videa zachycujícího zásah strážníků v Uherském Hradišti
VIDEO: Tvrdý zásah proti muži bez roušky. Strážníci jsou zatím mimo službu

Do popředí zájmu médií se mladoboleslavští lidé bez domova dostali už minulý týden. Jak potvrdila mluvčí mladoboleslavského magistrátu Šárka Charousková v azylovém středisku Naděje ve Štyrsově ulici pobývala mezi dalšími klienty žena, u níž testy prokázaly nákazu covidem 19.

„Žena to nikomu neoznámila a ve středisku pobývala už před testy, takže přišla do styku s řadou dalších klientů,“ vysvětlila magistrátní mluvčí.

 Hygienici nařídili karanténu všem klientům Naděje, kteří mohli s nakaženou ženou přijít do kontaktu. Na řešení situace se podílely odbor bezpečnosti a prevence kriminality i sociální odbor.

Ilustrační foto.
Šetření zákroku strážníků v Ostravě-Porubě proti ženě bez roušky: Nechybili

„Aktivovali jsme ubytovací zařízení, které je k dispozici předmětným klientům střediska Naděje v karanténě,“ potvrdil vedoucí sociálního odboru Vladislav Král.

Provoz azylového střediska zůstal zachován

Objekt, v němž lidé bez domova našli dočasné útočiště, je pravidelně dezinfikován, klienti i obsluha dostali ochranné pomůcky. Provoz azylového střediska zůstal zachován.

„Zaměstnanci mají po celou pracovní dobu respirátory, nemusí do karantény. Problematické to bylo s klienty, protože nakažená žena s nimi byla v kontaktu v jídelně a pak ještě v noclehárně,“ uvedl vedoucí boleslavské Naděje Tadeáš Hrabovský.

Matěj Drbohlav
Předseda krajské Trikolory půjde před soud. Měl si objednat žhářský útok

Také v tomto případě bude může mít chování ženy dohru. „Do případu se vložila i policie, která zjišťuje, zda nedošlo k trestnému činu úmyslného šíření nakažlivé nemoci,“ dodala Šárka Charousková.