Českobudějovická společnost Bosch nedávno schválila, že bude od příštího roku nekuřácká. Zákaz kouření by měl platit v celém areálu firmy. V jižních Čechách tato situace vzbudila velké pozdvižení, proti zákazu kouření už se postavily zaměstnanci i odbory.

V Plzeňském kraji zatím tato situace nehrozí. „Ve všech našich vnitřních prostorách je striktní zákaz kouření. Venku v areálech našich pivovarů jsou ale zřízené tzv. kuřárny, tedy místa, kde lze v souladu s bezpečnostními a požárními předpisy kouřit. Tuto skutečnost naši zaměstnanci respektují a dodržují. Vnímají, že tím ochraňují sebe i prostory, ve kterých pracují. Oproti běžnému režimu před pandemií koronaviru ale i v těchto venkovních kuřárnách platí zvýšená hygienická opatření. Chodit kouřit mohou naši zaměstnanci během svých přestávek, případně po dohodě s nadřízeným,“ informoval mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář.

Zákaz kouření. Ilustrační foto.
Z Bosche by se měla stát nekuřácká firma. Odbory jsou ovšem proti

Na úplný zákaz kouření v celém areálu firmy mělo políčeno i vedení společnosti Borgers. Nejvýznamnější zaměstnavatel na Rokycansku však od této myšlenky ustoupil. „Po zkušenostech jedné společnosti ve Zdicích jsem byla proti tomu. Lidé si tam zapálit nemohli a dopadlo to tak, že jich 300 chodilo kouřit mimo fabriku na autobusovou zastávku,“ zdůraznila personalistka firmy Marta Párová.

V jednotlivých provozech Borgersu jsou instalované uzavíratelné speciální místnosti z plexiskla, kam lidé mohou chodit kouřit. Nechybí v nich lavičky, židle a také průduchy, pokud by se tu sešlo více kuřáků. I ti, kteří neholdují cigaretám, mají vyhrazené nekuřácké zóny. Každou pauzu na cigaretu si musí každý zaměstnanec elektronicky označit.

Obcházení opatření 

V sídle rokycanského městského úřadu žádná speciální zóna či stanoviště pro kuřáky zřízeno není. „Úředníci se tak zpravidla uchylují nebo soustřeďují u dvou popelníků mimo rozsáhlý objekt,“ řekl starosta Rokycan Václav Kočí.

Restauracím po covidu ubyla pětina zákazníků. Ilustrační foto.
Restauracím chybí zákazníci. Kvůli zvyšování cen surovin ale musí dál zdražovat

Na Tachovsku v minulosti zkoušeli protikuřácká opatření, nicméně pracovníci je většinou obcházeli. „V areálu naší firmy máme dvě venkovní místa vyhrazená pro kuřáku a jednu kuřárnu máme pod střechou. Kromě těchto tří míst je v celém areálu zakázáno kouřit. V minulosti jsme zkoušeli různá jiná protikuřácká opatření, ale výsledkem bylo, že kuřáci je obcházeli a chodili kouřit tajně na záchod. Nyní mají tedy k dispozici tato tři vyhrazená místa,“ vysvětlil Martin Kořínek, ředitel firmy Grammer Tachov, která je jedním z největších zaměstnavatelů na Tachovsku.