Provozovatelům restaurací a hospod především vadí, že s nimi nikdo nejedná o jejich finanční situaci i skutečných dopadech na podnikání. „Přestože protestujeme, nikdo z vlády nás nekontaktoval, nepřišla žádná zpětná vazba. Řeší si to po své linii a máme pocit, že našemu odvětví a jeho potřebám nerozumí,“ zlobí se majitelka pivovaru Monopol v Teplicích Gabriela Schönbauerová.

Nevěří, že připravované kompenzace či ohlášené výjimky ze 4. a 5. stupně protiepidemického systému PES budou pro gastronomii dostačující. „Obáváme se, že to bude jen pro omezený okruh uživatelů a upřednostní se opět jen velké řetězce,“ neskrývá skepsi pivovarnice. Doufá, že se po resturatérech přidají i živnostníci z dalších odvětví.

V pondělí 14. prosince proto teplický pivovar oznámil, že s protesty nekončí. Plánuje nechat otevřeno déle, než je zatím dovoleno či vyvěšovat české vlajky. K Monopolu se přidávají i další restaurace. „Také budeme pokračovat,“ potvrdil Tomáš Kolařík, který provozuje teplické restaurace Výsluní, Městské sály, Pivní legenda a Šalanda v Hradci Králové.

Policie je mírná

Restaurace protestují od minulého týdne. Přestože policie navštěvuje jejich podniky po 20. hodině denně, zatím hospodští nezaznamenali vážnější konflikt. „Práci policie samozřejmě chápeme, plní svou povinnost. Většinou je ale řešeno vše v poklidu, nepadla zatím žádná pokuta,“ potvrzuje Gabriela Schönbauerová.

I Tomáš Kolařík práci policie respektuje. „Protesty jsou monitorované, většinou se za ten večer konají dvě až tři kolečka. Zatím se to ale obešlo bez negativních reakcí,“ dodává restauratér.