Šestasedmdesátiletý Václav žije ve stanu nedaleko tramvajové točny na plzeňských Skvrňanech 18 let. Zima mu není. V mrazivém počasí mu pomáhá propan butanový přímotop.

„Zimu vůbec necítím. Ve stanu mám hodně dek, spacák a navíc malý teplomet na bombu, takže jsem v pohodě,“ říká důchodce. Hned vedle svého stanu má na stromě přibitý teploměr, který v 8 hodin ráno ukazuje minus tři stupně. Další stromy jsou „ozdobeny“ starým zrcadlem nebo nástěnnými hodinami.

Když k bezdomovcům dorazí strážníci na kontrolu, musí nejprve zklidnit několik štěkajících psů, kteří zde asi osm lidí bez domova hlídají. „Jíst mám co, teplo mi je a peníze také nějaké mám, protože pobírám důchod, takže si nestěžuju. Každé ráno v 7 hodin si chodím nakoupit jídlo a noviny. Přes den pak už jenom ležím a čtu,“ dodává bezdomovec.

Libor Chytka.
Hrozil bombovými útoky v nouzovém stavu, od soudu odešel s podmínkou

Dalším místem, kde lidé bez domova žijí, jsou roury pod mostem v Českém údolí nedaleko tamního dětského hřiště. Jednatřicetiletý Jiří tu žije s dalšími dvěma muži dva roky. „Předtím jsem bydlel u matky, ale její přítel mě v bytě nechtěl, tak jsem musel na ulici. Chodím na schůzky na pracák, ale zatím mě tam žádná práce nezaujala, tak uvidíme, jestli z toho vůbec něco kápne,“ uvádí Jiří.

ŽIJÍ I V CENTRU

Několik bezdomovců přebývá také vedle moderní budovy Nového divadla v menším zděném objektu plném odpadků, další si našli v nedávné době útočiště za opuštěnou budovou Komorního divadla. Ve stanu, který se tyčí uprostřed nevyužitého a zarostlého prostoru po bývalých mlýnech mezi Prokopovou a Resslovou ulicí, žijí tři muži. „Stan nám dala charita. Fasujeme tam jednou za měsíc jídlo, ale je ho málo. Naposled jsem dostal jen konzervu a paštiku, ani chleba nebyl. Jídlo mi vystačí tak na jeden den, ne na měsíc,“ říká padesátiletý Václav.

ZA BEZDOMOVCI DOCHÁZÍ PRACOVNÍCI CHARITY

Kvůli současnému mrazivému počasí uvolnila své kapacity Městská charita Plzeň v Domově sv. Františka. „Sedmnáct lidí jsme přesunuli mimo zařízení do komerční ubytovny. Momentálně máme volných čtyři až pět míst,“ uvádí vedoucí domova Džemal Gërbani.

Týraní psi z plzeňských Malesic.
Ovčáci umírali hladem v šílených podmínkách. Uznávaná chovatelka se nestarala

Pokud by se ubytovací kapacita naplnila, zařízení je podle něj připraveno ubytovat lidi bez domova na ubytovně. V zimě dodávají zaměstnanci charity bezdomovcům v případě potřeby teplé ošacení, jídlo nebo třeba přikrývky. „Celoročně jim nabízíme rovněž materiální pomoc, vypomáháme také s vyřizováním na úřadech. Někdy zajišťujeme lékařskou péči a v nouzi i potraviny,“ dodává Gërbani.

PRAVIDELNĚ JE KONTROLUJÍ STRÁŽNÍCI

Na svých pravidelných obchůzkách plzeňští strážníci u lidí bez domova kontrolují, zda nejsou v hledáčku Policie ČR. Chodí jim také doručovat dopisy např. od soudů, protože přesně ví, kde se kdo nachází. „Také zjišťují, jak jsou na tom lidé bez domova zdravotně a radí jim, kde najít případnou pomoc,“ říká mluvčí plzeňských strážníků Jana Pužmanová.

V Plzni dnes žijí zhruba dvě stovky bezdomovců. Městští policisté mají vytipované asi tři desítky míst, kde lidé bez domova táboří.