Blízcí zemřelého miminka Deníku řekli, že 3,5měsíční chlapeček byl od narození zdravý. V pondělí večer se ale jeho stav zhoršil. „Dcera přišla, že se celý klepe, je bledý. Změřili jsme ho, měl teplotu,“ řekl Deníku dědeček Petříka. „Dali jsme mu čípek do zadečku, oblékli jsme ho a hned jsme jeli na pohotovost,“ doplnila babička. Dodala, že tam mu naměřili přes 39 stupňů Celsia. „Lékař nám řekl, že dítě má jen rýmu a kašel a poslal nás domů,“ posteskla si. „Já ho upozorňoval, že se celý úplně klepal, že měl křeče, ale nenechali si ho v nemocnici, což podle mě měli,“ myslí si Petříkův táta. Dodal, že s partnerkou chlapečka, který byl jejich prvním dítětem, celou noc hlídali. „Nic nejedl, nekojila jsem ho, dávala jsem mu jen čaj,“ řekla matka. Ráno se rodina rozhodla dítě opět odvézt na pohotovost. Vyjeli, ale chlapcův táta si podle svých slov cestou vzpomněl, že nemá potřebné peníze. Tak se vrátili a dítě položili do místnosti. „Když jsem mu zabrnkal na rty, tak vůbec nereagoval. Hned jsem ho vytáhl ze sedačky a běžel nahoru, to již děda volal záchranku,“ řekl mladík s tím, že do doby, než přijela záchranka, blízcí chlapečkovi poskytovali podle instrukcí operátorky potřebnou pomoc. Záchranáři ale už Petříkovi nemohli pomoci.  „Byli jsme voláni pro bezvědomí a bezdeší dítěte. Provedli jsme resuscitaci, které byla bohužel neúspěšná. Na místo byl proto povolán koroner,“ řekla krajská mluvčí zdravotnické záchranné služby Mária Svobodová.

Natáčení vánočního dílu Ulice v Kašperských Horách.
Vánoční díl seriálu Ulice zavítá i na Kašperk, Milošek tam půjde za Kašperáčky

„Měli si ho nechat v nemocnici,“ myslí si zdrcená matka. „Udělali jsme, co jsme mohli, my žádnou vinu neneseme, ale přišli jsme o naše jediné dítě,“ doplnil tatínek Petříka.

Lékařská zpráva z nemocnice potvrzuje, že miminko mělo teplotu 39,3 stupně Celsia a že byli rodiče posláni domů, kde měli mít miminko v teple a podávat mu čípky proti horečce a kapky do nosu.

Nemocnice ale odmítá, že by pochybila. „V Domažlické nemocnici je nám líto každého zmařeného života a zvlášť, pokud jde o dítě. I v tomto případě je nám velice smutno, že zemřelo malé dítě. Nicméně v tuto chvíli se musíme jednoznačně ohradit proti tomu, že je jeho smrt dávána do souvislosti s přechozím ošetřením v nemocnici a že jsou lékaři nemocnice nepřímo označováni za viníky smrti malého dítěte,“ uvedl v prohlášení mluvčí Nemocnic Plzeňského kraje Jiří Kokoška. Doplnil, že informace, které má nemocnice čerstvě k dispozici, naznačují, že ošetření dítěte na pohotovosti bylo úspěšné, zdravotní potíže odezněly a smrt chlapečka nemá žádnou souvislost s potížemi, se kterými bylo v nemocnici ošetřováno. „Nicméně protože jsme profesionálové, tak v tuto chvíli odmítáme spekulovat, a čekáme na výsledky pitvy,“ uzavřel Kokoška.

Zneužívání dětí - Ilustrační foto
Dědeček měl roky zneužívat nevlastní vnučky. Měřil jsem jim jen teplotu, tvrdí

Krajská policejní mluvčí Dagmar Brožová Deníku potvrdila, že výsledky pitvy by mohly být známy již v pátek. Její výsledek bude klíčový pro další postup kriminalistů, kteří se případem zabývají.

Smrt jiného dítěte v Domažlické nemocnici aktuálně řeší soudy v kraji. Před rokem potrestal domažlický soud podmínkou a zákazem činnosti primáře dětského oddělení tamní nemocnice Františka Zahálku za smrt patnáctiměsíčního chlapečka. Lékař dítěti, které pozřelo syrové fazole, podal silně koncentrovaný solný roztok. Batole následně zemřelo. Po odvolání bude ve věci rozhodovat Krajský soud Plzeň.