„V neděli 19. června, minutu po třinácté hodině, byla naše jednotka společně s kolegy z Pece pod Sněžkou a trutnovskou jednotkou HZS kraje povolána na silnici do Malé Úpy za křižovatkou v Temném Dole. Na místě byl zjištěn předchozí pád vzrostlého stromu na projíždějící osobní automobil. Vozidlo bylo zcela zničeno, silnice neprůjezdná," popsali situaci maršovští hasiči.

Ve spolupráci se zdravotnickou záchrankou hasiči pomocí hydraulického zařízení vyprostili řidiče ze zcela zdeformovaného interiéru vozidla. „Zraněná osoba byla předána ZZS a letecky transportována do nemocnice. Následně byla postupně vyproštěna i těla dalších tří usmrcených osob z vozidla a místo události předáno Policii ČR,“ doplnili dobrovolní hasiči z Horního Maršova.

Na silnici mezi Velkou Úpou a Horní Malou Úpou na Trutnovsku zemřeli v neděli odpoledne tři lidé poté, co na jejich auto spadl strom
Tragédie v Krkonoších. Na projíždějící auto spadl strom, zemřeli tři lidé

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) dnes nechá v místě tragického pádu smrku u silnice do Malé Úpy pokácet stromy, které by mohly být rizikové, sdělil ČTK mluvčí KRNAP Radek Drahný.

Poryv větru a hniloba 

Bezprostřední příčinou pádu stromu byl podle správců parku zřejmě silný poryv větru. Strom byl také ve spodní části zřejmě napadený hnilobou. Smrk o délce 30 metrů a stáří kolem 150 let se zlomil ve výšce asi tří metrů nad zemí. U pařezu měl strom asi jeden metr v průměru. „Strom vypadal zdravě a nic nenasvědčovalo tomu, že by hrozil jeho pád,“ řekl Drahný.

Záchrana cizince v Adršpachu pohledem leteckého záchranáře
VIDEO: Záchrana očima leteckého záchranáře. Cizinec zkolaboval v Adršpachu

Pád stromu policie vyšetřuje jako trestný čin usmrcení z nedbalosti. Případnému pachateli hrozí trest vězení na jeden rok až šest let. „Policisté zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin usmrcení z nedbalosti. U mrtvých osob byla nařízena soudní pitva,“ uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová.

U řidiče, který pád stromu se zraněním přežil, policie nemohla udělat dechovou zkoušku na alkohol. Proto u něj policisté nařídili odběr krve.