„Jsme teď s manželem doma a jsme docela v klidu. Věřím české i italské vládě, že dělají, co mohou. Nemám velký strach,“ předeslala žena, podle níž člověku strach jedině ubližuje, protože se mu v důsledku přehnaných obav může například snížit imunita.

Situace v Itálii ale není lehká. Zdravotnictví je přetížené pomocí nakaženým koronavirem. Není možné cestovat mezi jednotlivými městy a vesnicemi, lidé se musí zdržovat ponejvíce doma. Pokud si prý jdou Italové pro jídlo nebo léky, musí při sobě nosit papír s cílem návštěvy. „Když vás venku zastaví policie, bez papíru, tak se sepíše na místě, ale prohlášení musí být pravdivé kvůli zpětné kontrole,“ popsala Radka Svobodová – Cataudella.

Hejtmanka a předsedkyně Bezpečnostní rady Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová s rouškou na obličeji.
Informace o nákaze v obcích nejsou. Zatím ani nebudou

Její kamarádka žije v Miláně a tam je prý situace opravdu kritická. „Dezinfikují si tam i podrážky od bot, když vynesou smetí, tam se to šíří rychle,“ shrnula žena, podle které by na sebe neměli dávat pozor jen senioři, ale úplně všichni. „Nakazí se i mladí lidé a už zemřeli i tací, kteří neměli přidružené choroby,“ dodala Svobodová – Cataudella.

ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

Při pohledu na Českou republiku je ale optimistická. Situace se tu podle ní tak nevyhrotí, protože se s tvrdými opatřeními začalo mnohem dříve než v Itálii. Přínos vidí i ve zdejší vlně solidarity, kdy zručné ženy usedly se strojům a začaly šít roušky. „Ukázala se síla jednoty lidí,“ podotkla.

Ilustrační foto.
V boleslavské pizzerii byl člověk s koronavirem. Hygiena hledá ostatní hosty

Zároveň ale poznamenala, že při tom honu za rouškami se tak trochu zapomíná, že na prvním místě musí být hygiena a je zásadní dodržovat všechna pravidla karantény. „Nestyďte se nosit roušku, zůstaňte v izolaci s nejbližšími, nenavštěvujte prarodiče a nedávejte jim děti na hlídání,“ nabádá. „Je také nutné, aby mýt ruce 40 sekund a používat dezinfekční gely,“ připomněla.

Prodavačky s rouškami v mělnické Bille
VÝZVA DENÍKU: Děkujeme, dáme to! Pošlete i vy svůj vzkaz hrdinům v první linii

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník