Jako z jiného světa pak na náplavce působil rybář. Ten „tichý blázen“ obvykle vyhledává samotu a klid, ale tady neměl sebemenší šanci. Kolem halas, lidé s kelímky piva a děti se zmrzlinou. Ačkoli doporučoval i magistrát, aby lidé chodili ve dvojicích, vetší skupinky nebyly výjimkou.

„Už nám to lezlo na mozek, fakt jsme už potřebovali jít ven,“ řekl Pražskému deníku na břehu Vltavy „mluvčí“ jedné ze skupin, asi třicetiletý Honza. On i jeho kumpáni měli způsobně nasazené roušky, které sem tam stáhli z úst, aby se napili piva.

Na koni údolím

V celé zemi řešili policisté tisíce přestupků. „První polovina prodlouženého víkendu dobře nevychází. Chválíme omezení pohybu na veřejnosti a výletů do turisticky atraktivních míst. Denně jsme ale řešili na 600 přestupků, což je o 50 % víc než obvykle. Nejčastěji shlukování ve skupinkách, popíjení alkoholu a roušky na krku,“ hlásili policisté na sociálních sítích.

Praha nechala dezinfikovat kvůli koronaviru náplavky speciální pěnou.
Koronavirus stál Prahu už miliardu korun. Město začalo dezinfikovat i náplavky

Přelidněno bylo například v neděli v Prokopském údolí. Lidé si opékali špekáčky nebo se opalovali i promenádovali s přáteli. A kromě nohou nebo bicyklů k pohybu po údolí dalejského potoka osedlali i koně.

3614 prohřešků kvůli koronaviru

Obyvatelé hlavního města o velikonočním víkendu nejčastěji porušovali nařízení mít zakrytá ústa a nos a zákaz shlukování. Většinu případů tvořila sundaná rouška. ČTK to řekla mluvčí městské policie Irena Seifertová.

"Pátek byl za nás ještě relativně umírněný. O víkendu pak už bylo všude spousta lidí, s ohledem na hezké počasí. Dost mělo roušky sundané nebo na krku. Lidé si pojem ‘promořování‘ vysvětlili hodně po svém," uvedla Seifertová.

Z celkového počtu přestupků tvořily sundané roušky 3158 případů a zákaz shlukování porušili lidé v 500 případech. Pro srovnání, o víkendu od 3. do 5. dubna řešili strážníci 2545 případů, také tehdy tvořila většinu případů nenasazená rouška.

Lidem, kteří porušili nařízení, strážníci většinou domluvili, správnímu orgánu předali 89 případů. Zvýšil se i počet oznámení na nenošení roušek či shlukování na lince 156. Strážníkům tu lidé hlásili kdejakou maminku s kočárkem či člověka sedícího na lavičce.

Pokuty za nenošení roušky přímo na místě strážníci ukládat nemohou. Mohou je pouze oznamovat správnímu orgánu. Ten pak může uložit fyzické osobě pokutu do 20 000 korun. Postihnout mohou strážníci na místě neuposlechnutí výzvy úřední osoby. V tomto případě může strážník uložit na místě pokutu do 10 000 korun.

Víc lidí než na čerstvém vzduchu ovšem bylo o velikonočním víkendu v hobbymarketech, do kterých kvůli přelidnění nakonec museli zaměstnanci regulovat vstup.

Hala 22 v Pražské tržnici v Holešovicích umožní v době koronavirové epidemie prodej u vstupů, tedy přes výdejní okénko.
Hala 22. Pražská tržnice umožní prodej přes okno. Farmáři: Vláda nemá koncepci