Národní mančaft se v posledním zápase základní skupiny mistrovství Evropy poměřil s Anglií. Prohrál 0:1 – a přes už jistý postup do osmifinále, což je rozhodně ocenitelný úspěch, se ukázalo, že k naprosté špičce má ještě pořád pár kroků.

Patrik Schick v utkání se Skotskem.
Nároďák dohání Slavii. Za úspěch na Euru si zajistil balík, může být ještě lépe

"Chtěli jsme vyhrát, mrzí nás to. Uvidíme, koho dostaneme pro osmifinále," řekl Lukáš Masopust.

Angličané byli lepší, především rychlejší a průraznější. Jasně to demonstrovali už ve 2. minutě, kdy se do úniku dostal Raheem Sterling. Akci zakončil padáčkem přes gólmana Tomáše Vaclíka. Míč však neskončil v sítí, nýbrž na tyči.

Jenže Sterling stejně udeřil. Ve 12. minutě se po brilantní anglické akci prosadil hlavou. Připomněl tak zápas z března roku 2019, kdy Česku ve Wembley, kde se hrálo i tentokrát, nasázel tři branky.

Češi se k šancím dostávali sporadicky, navíc spíše náhodně. To byl případ odraženého balonu, do nějž se opřel Tomáš Souček, jenže zamířil vedle. Na druhou stranu Tomáš Holeš skvěle pálil z dálky, anglický gólman Jordan Pickford však zasáhl.

Fotbalista Manchesteru City Phil Foden dává gól Liverpoolu
Učil se od Ujfalušiho? Foden debut zapíjel s dívkami, z facky se poučil

Češi tak nakonec půjdou do osmifinále ze třetího místa. Chorvaté totiž zvládli perfektně duel se Skotskem, zvítězili 3:1.

Přesto, že první místo ve skupině, jež bylo blízko, nedopadlo, tým je úspěšný.

"Byla to dobrá příprava na dalšího soupeře. Musíme si z toho vzít to nejlepší," doplnil Tomáš Souček.

Jaký je tedy soupeř Česka pro osmifinále? Kvůli umístění na třetím místě zatím nejasný. Národní tým může narazit na vítěze skupiny C (Nizozemsko), nebo na vítěze skupiny E (Slovensko, Španělsko, Švédsko). Ve hře je také Belgie.