"Výkony hráčů na turnaji byly nepřijatelné," poznamenal kouč Senol Gunes.

Přitom od Turecka se čekaly velké věci. K optimismu opravňovala jak suverénní jízda kvalifikací, tak forma opor působících v Evropě. Navíc i skupina vypadala slušně - trojice Itálie, Wales, Švýcarsko však na ambiciózního soupeře od Bosporu vyzrála velmi snadno.

"Všichni nás viděli ve finále, takže je jasné, že teď nás kritizují o to víc," dodal Gunes. "Omlouvám se celému národu," dodal Merih Demiral, hráč Juventusu.

Fotbalisté Itálie se radují z vítězství nad Walesem.
Plný počet bodů, ani jeden inkasovaný gól. Italové na Euru zatím nahánějí hrůzu

Totálně pohořela dvojka Burak Yilmaz a Yusuf Yazici (ofenzivní tahouni Lille, které ve Francii získalo titul). Chyběl zraněný Cenk Tosun, nejlepší střelec v kvalifikaci.

Brzký konec by se možná dal pochopit, ale Turci nezískali jediný bod. A dali pouhopouhý jeden gól! Statistici hned dohledali, že šlo o nejhorší blamáž země na Euru. Skóre (1:8) je páté nejhorší v historii evropských šampionátů.

I proto titulní strana sportovního deníku Fanatik křičí do světa anglicky: "The End" (konec), magazín NTV Spor hovoří o ostudě.

Viník se našel hned - podle mnohých jde propadák za trenérem. "Ano, jsem za to zodpovědný," řekl Gunes a vzápětí dodal, že nehodlá rezignovat: "Chyby dělali hráči. A můžou za to i novináři, kteří nám tolik věřili."

Záložník Manchesteru United Paul Pogba.
Chobotnice roztáhla chapadla. Pokousaný Pogba parodoval Ronalda

Jedna zajímavost? Kouč i jeho parta může být ráda, že v Turecku mají další třaskavé novinky. Hodně se řeší změny v Galatasarayi Istanbul, jehož nový šéf jmenoval do funkce trenéra Fatiha Terima.

A k tomu se všichni utěšují, že národní tým je ještě mladý. "Tohle je pro nás cenná lekce. V budoucnu se dostaneme na další šampionáty a tam se ukážeme," prohlásil Demiral.