Samotný fakt střetnutí s lídrem je pro každého hráče dostatečnou motivací. Ta by však měla být v tomto duelu ještě navýšena skutečností, že kvůli klopýtání ve venkovních zápasech opustil tým z Jihlavy barážové příčky a na Pardubice ztrácí čtyři body. Letošní premiérový domácí nezdar by tak Vysočině právě v tomto utkání rozhodně neprospěl.

Východočeši patří už několik sezon k lídrům druhé ligy a pohybují se v horní polovině tabulky. Letos v pátém kole vystřídaly právě Jihlavu na první příčce pořadí a sídlí na ní dosud. „Pardubice mají svůj projev postavený na výborné týmové hře, pracovitosti a poctivosti v každém zápase,“ vypozoroval trenér Vysočiny Radim Kučera. „Ve velkém počtu hráčů se zapojují do defenzivy, dokážou čekat na svoji příležitost, jsou trpěliví a šance dokáží proměnit.“

S touto taktikou zatím narazily pouze ve východočeském derby s Hradcem Králové, jinak bodovaly ve všech ostatních utkáních. Včetně výher v Ústí nad Labem a ve Varnsdorfu, odkud Jihlavané přivezli jediný bodík.

FC Vysočina Jihlava. Ilustrační foto.
Další venkovní ztráta. Alespoň bod trefil Vysočině Smejkal

Oba páteční protivníci jsou však především stoprocentní v domácím prostředí, které bude hájit Vysočina. Té se vloni po sestupu z první ligy proti pardubickému týmu dařilo. Doma vyhrála nejtěsnějším poměrem 1:0 brankou Klobásy z úvodu zápasu, na jaře v Pardubicích branka nepadla.

Ale ani tato bilance nejspíš velkou nervozitu do kádru FK nepřinese. Tým je plný velmi zkušených fotbalistů. „Klíčovou osu tvoří ostřílený defenzivní záložník Jeřábek, talentovaný křídelník Kohút a zkušený hrotový útočník Černý. Důležitým hráčem nejen pro zahrávání standardek je Čelůstka. Výborně pro tým pracují i další záložníci Solil, Hlavatý a Zifčák,“ vypočítává Kučera.

Ten navíc bude muset akutně řešit složení zadních řad. Na Vyšehradě byl vyloučen Javůrek, není ani jistý start dalších obránců. „Na pozici Javůrka se nabízí Novotný nebo Pavlík. Ale daleko více nás trápí zdravotní stav stoperů Tlustého a Tijaniho, jejichž start je ohrožen. Jejich nasazení vidím tak padesát na padesát,“ prozradil jihlavský stratég.

Šlágr 13. kola Jihlava – Pardubice začíná v tradičních osmnáct hodin.