Po čtyřech výhrách na úvod soutěže se Vysočina zcela zadrhla. Na následující dvě remízy navázala párem porážek a v tabulce se začala propadat do středu pořadí.

Nutné je konstatovat, že zcela zaslouženě. „Ještě výkon v Sokolově, byť jsme tam ztratili body za remízu, lze tolerovat, protože jsme hráli celý zápas v deseti,“ ohlíží se zpět trenér Jihlavy Martin Svědík. „Ale nikoliv už domácí ztráta s Vítkovicemi nebo ve Varnsdorfu, to už prostě nebylo ono.“

To samé se dá bez uzardění napsat také o sobotní produkci proti Hradci Králové. Za celý zápas si domácí vypracovali jedinou výraznější brankovou příležitost. Vaculíkův centr z 27. minuty ale poslal Klíma z hranice brankového území nad.
Ve druhém poločase pak domácí soubor vyprodukoval už jen dvě velmi propagační střely (Šumský, Klíma) z hranice šestnáctky do Ottmarovy náruče… „Jsme v herní krizi,“ otevřeně přiznal po zápase Svědík.

Vzhledem k tomu, že hostující Votroci na tom nebyli o mnoho lépe, hrstka nejvěrnějších příznivců viděla v sobotním popoledni bídnou hru.

Hradci stačily na zisk tří bodů jen dvě povedené akce. Na varování po té první, při které Zorvan sám na malém vápně nepropálil skvěle reagujícího Vejmolu, domácí nijak nezareagovali.

O chvíli později tak po chybě Šumského vyzpovídal v pokutovém území Vlkanova Preislera a přesnou ranou po zemi k tyči rozhodl slaboučký duel. „Vlkanova si balon připravil na pravačku, já na něj vystoupil a on si míč ještě seknul doleva. Snažil jsem se jeho střelu blokovat, ale trefil mi ji mezi nohama na přední tyč,“ popsal inkriminovaný moment Dominik Preisler.

Paradoxem je, že výrazný podíl na inkasované brance měli oba nováčci v sestavě Vysočiny, kteří Jihlavu posílili v průběhu týdne. „Mužstvo je poznamenané letními odchody, teď přestoupili ještě Schumacher a Urblík, a je to na výkonech poznat. Před Hradcem jsme řešili osmičkovou pozici, kdo ji vůbec bude hrát. V reprezentační pauze jsme sice přivedli některé hráče, ale ti na to nejsou zvyklí. Navíc je jasné, že když honíte hráče na poslední chvíli a sháníte je zadarmo, tak kvalita nebude taková, jakou bychom si představovali,“ pojmenoval současné problémy Vysočiny Svědík.

Pro Preislera navíc utkání pět minut před koncem skončilo po velmi sporné druhé žluté kartě, čímž byl zmar jihlavských hráčů dokonán.

Zastavit pozvolný pád tabulkou budou moci Jihlavané už v pátek, kdy znovu na domácím hřišti přivítají Vlašim.