Lidová tvořivost dokáže divy… Teď se jejím terčem stala slávistická fotbalová obec. Vtípky rozdmýchalo druhé selhání v řadě po Lize mistrů (vyřazení Pražané svedli na sudí a ukrajinské bosse) parta z Edenu nezvládla návrat do běžné reality a FORTUNA:LIGY.

Fotbalové utkání Fortuna ligy mezi celky AC Sparta Praha  a 1. FK Příbram 19. srpna v Praze. Červenou dostal Jaroslav Tregler.
Sparťané nevyužili dlouhou přesilovku. S Příbramí jen remizovali

„Věděli jsme, že musíme vyhrát. Ale nepovedlo se,“ hlesl po sobotním utkání s Jabloncem (0:2) kanonýr a kapitán Milan Škoda.

Jiný fór z hospody poblíž stadionu? „Teď nám to Pelta u kamarádů vyžehlí.“

Mdlý výkon

Na jedné straně legrace, na straně druhé viditelný smutek. Slavia totiž ztratila domácí neporazitelnost, což ji mrzelo i proto, že rázem ztratila kontakt s rivaly.

Po zápase pochopitelně přišla řeč na psychiku.

Neměli hráči v hlavách ještě úterní smolný mač v Kyjevě?

A nebyl onen následný protest pouhým projevem alibismu? „Zeptejte se ostatních. Ale já už to hodil za hlavu,“ řekl Škoda.

SK Slavia Praha – FK Jablonec 0:2 (0:1).
Slavia doma padla s Jabloncem, zmar sešívaných podtrhla neproměněná penalta

Slávisté každopádně vypadali na trávníku ospale. Fanoušci se během prvního poločasu už takřka uchýlili k pískotu. „Chyběl nám pohyb. Podali jsme mdlý výkon,“ poznamenal kouč Jindřich Trpišovský.

Naopak hosté z Jablonce vítali každou chybu. „Stálo při nás štěstí. Můžu hodně pochválit brankáře,“ dodal jeho protějšek Petr Rada.

Jasně: slávisté nedali po hodině hry penaltu, když zklamal právě Škoda, který nastřelil Hrubého. Ale i tak se od favorita čekalo více.

Potíže v kádru

Hráči se ihned omlouvali třinácti tisícovkám diváků na stadionu během tradiční děkovačky, Trpišovský poté vyslal další omluvu během tiskové konference. „Teď můžeme ukázat, jak moc jsme silní,“ dodal kouč.

Vrátí se Slavia rychle do tempa a začne zase vítězit? Až další týdny napoví, co lze od klubu z Edenu čekat. Ovšem byla by chyba jej brzy odepsat. V zápase totiž sešívaní ztratili klíčového stopera Simona Deliho. Pod prášky hráli Josef Hušbauer a Miroslav Stoch, dvě opory ze středu pole. A když vám navrch chybí dva útočníci…

Trpišovský však nehledal výmluvy. Situaci v mužstvu glosoval slovy: „Jsme ve stavu, v jakém jsme.“

Brankář Tomáš Vaclík na tréninku fotbalové reprezentace.
Vaclík, Koubek, Pavlenka. Kdo bude českou reprezentační jedničkou?