Hattrick za čtvrt hodiny, navíc na reprezentační úrovni a ještě k tomu v kvalifikaci na mistrovství světa. Přesně tenhle počin se totiž podařil Tomáši Součkovi. Záložník londýnského West Hamu ve středu nasázel tři góly Estonsku mezi dvaatřicátou a osmačtyřicátou minutou.

To je něco, co nenechalo klidnou ani fotbalovou Anglii.

Tomáš Souček
Druhý úspěch v řadě. Anketu Fotbalista roku znovu ovládl Tomáš Souček

„Gratuluji, bratře!“ vysekl poklonu svému parťákovi z West Hamu Declan Rice. Právě tuhle dvojici jen o den dříve vychvaloval jejich kouč David Moyes.

Obdivný tweet ale připojil třeba i gólman West Hamu Lukasz Fabianski.

Anglii udivuje nejen hattrick, ale celkově Součkovy statistiky ze zápasu, který Češi vyhráli 6:2. „Už jste někdy viděli hráče s těmito statistikami? Absolutní zvíře,“ píše twitterový účet fanoušků West Hamu a připojuje statistiky, podle nichž Souček například vyhrál sedm vzdušných soubojů a na tři góly potřeboval… Ano, správně, právě tři střely na bránu.

V té souvislosti ale sílí i obavy, jak dlouho se ještě vedení "Kladivářů" podaří rodáka z Havlíčkova Brodu udržet.

Pro ilustraci: takto vypadá jedna z mnoha konverzací na sociálních sítích. „Doufám, že to neviděli lidé z Bayernu,“ napsal fanoušek z Londýna. „Samozřejmě, tohle nešlo nezaznamenat,“ opáčil jeho protějšek.

A co samotný hrdina utkání?

„Nikdy na to nezapomenu,“ přiznal Souček. A jak je mu vlastní, děkoval především svým spoluhráčům. „Děkuju klukům, že mi to tak krásně připravili,“ vzkázal spoluhráčům skromně.

Utkání kvalifikace MS mezi Estonskem a Českem
Češi nastříleli Estonsku šest gólů. Fotbalista roku Souček se blýskl hattrickem

Mimochodem, víte, kdy naposledy český reprezentant vstřelil v zápase hattrick? Povedlo se to Milanu Barošovi proti San Marinu. A to už téměř před dvanácti lety…