Početná skupina expertů přitom bez skrupulí přiznala, že takový úspěch v podání Plzně oni nečekali. Však i bookmakeři původně s českým šampionem nepočítali. Když došlo na tipy, odhadovala se účast v základní skupině Evropské konferenční ligy.

Kdo nevěřil? Za všechny lze zmínit komentátora Jaromíra Bosáka či někdejšího fotbalistu Jana Rajnocha.

Objevily se i narážky na um Adolfa Šádka. Kontroverzní majitel západočeského klubu zase všem vytřel zrak.

"Adolf Šádek a jeho klacek to zase po letech dokázali. Západočeský Harry Potter," uvedl někdejší fotbalista a nyní televizní expert Jakub Podaný. Pokud si nepamatujete, plzeňský mág kdysi líčil, že jde proti pražským tankům (myslel Spartu a Slavii) s klackem.

Předkolo Ligy mistrů FC Viktoria Plzeň x Karabach (23. 8. 2022)
Vítej, Ligo mistrů! Plzeň doma otočila zápas s Karabachem a slaví postup

V gratulacích se známá jména rozplývala nad dalšími strůjci úspěchu - především koučem Michalem Bílkem.

"Mám úplně mrazení, co za poslední rok dokázali," dodal Rajnoch. "Co dokázal za posledních pár měsíců, mě nepřestává fascinovat. Velký respekt před ním i celou Plzní," reagoval Pavel Jahoda, známý ze sportovního podcastu České televize.

Zajímají vás další chvalozpěvy? Zdeněk Zlámal, někdejší gólman se zkušenostmi z Turecka či Skotska, si pochopitelně všímal hlavně výkonu dvou mužů mezi tyčemi. Jeho hodnocení bylo stručné, ale trefné. "Jediný rozdíl mezi Plzní a Karabachem byl v brankářích. Proto je Plzeň v Champions League," konstatoval 36letý rodák z Přerova.

S gratulací přispěchali mnozí slávisté i sparťani (včetně oficiálního účtu Sparty).

Naposledy se hrála Liga mistrů v Plzni 12. prosince 2018. Viktoriány vedl do boje proti AS Řím (2:1) jako kapitán Roman Hubník.
VIDEO: Jaké to bylo, když se fotbalová Liga mistrů hrála v Plzni naposledy...

Originálně (a trochu svérázně) reagoval David Holoubek, oblíbený kouč, jenž nyní působí u mládežnické reprezentace (U18), ale je výrazně spojený s letenským klubem. "Tleskám i nohama," napsal.

Srdce fanoušků červenomodrých barev zaplesalo i po přečtení vzkazu ze Saúdské Arábie. Vzpomněl si Jean-David Beauguel, bývalý kanonýr Plzně, jenž opustil tým po zisku titulu, a utkání sledoval na dálku ze svého nového působiště. "Tak šťastný, tak pyšný. Pánové, gratulace," naťukal na Twitter.

Další debaty se točily kolem koeficientu (Česko díky bonusu za účast Plzně ve skupině Ligy mistrů poskočilo na 14. místo).

Hodně živo bude na sociálních sítích i ve čtvrtek večer. To se Viktoria dozví jména tří soupeřů. Zatím můžeme jen hádat…