Z toho logicky vyplývá, že odstup hlavního favorita soutěže (na tomto označení se nic nemění) se ztenčil. Z dvanácti bodů ubyly čtyři

„Kdyby nám někdo před sezonou řekl, že po dvaceti kolech budeme mít před Spartou osmibodový náskok, tak to bereme. I když se v poslední době zmenšil,“ pronesl po plichtě v Teplicích záložník Jakub Hromada.

Jakub Mareš před brankářem Slavie Kolářem.
Šok na úkor Slavie. Lídr zaváhal v Teplicích, gól Oscara přinesl jen remízu

Je tu navíc ještě fakt, že Slavia vyhrála na podzim derby 3:0, a proto má nakročeno k lepší vzájemné bilanci. Kdyby ji udržela (nesmí prohrát vyšším rozdílem), Sparta by musela do konce ligy získat o devět bodů více.

Kruciální otázka pro zbytek sezony je jasná: Může Slavia klopýtat i dál a ztratit titul, jenž by byl třetím triumfem v řadě? „Proboha, to snad ne,“ usmívá se Tomáš Kuchař, někdejší záložník červenobílých. „Ale musím uznat, že jsem se Sparty naposledy až lekl. Pod trenérem Vrbou je znát progres, je vidět, co chtějí hrát,“ upozorňuje.

Fotbalová Sparta Praha představila novou vizuální identitu včetně změněného klubového loga.
Sparta zase středem pozornosti. Nové logo má připomenout tradici i ambice

Na druhou stranu, Sparta se zatím neměřila pod novým koučem s úplnou špičkou. V Olomouci vyhrála se štěstím. „Ale i tu kliku potřebujete,“ říká Kuchař. Poté si poradila doma s Karvinou a naposledy v tápajícím Zlíně.

Únava nebude mít vliv?

„V první půli byla Sparta velmi dobrá, jen jsme sekundovali,“ chválil soka trenér Bohumil Páník.

„Tři vítězství ve třech zápasech znamenají, že jsme v pohodě, ale jinak nic. Až to bude po deseti kolech, můžeme se k tomu vyjadřovat,“ nepodlehl uspokojení Vrba.

Ano, na Letné je nyní veseleji, ale platí, že by musel mančaft kouče Jindřicha Trpišovského doslova zkolabovat, aby nezvedl pohár.„Vidím tam obrovskou kvalitu. Vždyť kluci se vyrovnali i Leicesteru, špičkovému klubu z Anglie,“ připomíná Kuchař čtvrteční zápas Evropské ligy.

Jaroslav Zelený s jabloneckým dresem
Konec duelů proti vlastním hráčům: Slavia už při hostování říká NE

Slávisty by neměl rozhodit ani našlapaný program (právě kvůli poháru), kvůli němuž obměnili sestavu v Teplicích. Ani šílené terény. „Klukům z lavičky trošku něco chybí, ale Jindra a jeho kolegové si to pohlídají. Když přes Leicester postoupí, únava nebude mít vliv. Naopak pomůže euforie,“ tvrdí Kuchař. „Terény jsou katastrofa, Slavii omezují, je silná s míčem, v rychlé kombinaci. Ale Sparta je na tom stejně.“

I jeho slova potvrzují: Pokud Slavia nebude mistrem, půjde o prvotřídní senzaci.