V zimní přípravě inkasoval ve třech zápasech jen jednou, podává spolehlivé výkony, má formu. Přesto je dosavadní brankářská jednička fotbalistů Jihlavy Maksims Uvarenko v hodně prekérní situaci. Poté, co odmítl prodloužit s FC Vysočina smlouvu, která mu vyprší už v létě, angažoval klub veterána Jaromíra Blažka ze Sparty. Takhle slavná, a hlavně velezkušená, posila se v Jihlavě nevidí každý den. I proto se očekává, že trenér Roman Pivarník ukáže před startem jarní části druhé ligy právě na gólmanskou ikonu z Letné.

„Blažek má u mě tu startovní čáru někde jinde, než ostatní,“ naznačil už před časem Pivarník.

I proto se dalo očekávat, že se Uvarenko pomalu, ale jistě odsune na druhou kolej. Brankář s lotyšskou národností to ovšem jen tak nezabalil. V přípravě zatím exceluje. Vychytal Slovácko, Znojmo a naposledy Zbrojovku Brno.

„Samozřejmě je to pro mě nepříjemná situace, ale v Jihlavě mám stále platnou profesionální smlouvu a chci podávat stoprocentní výkony,“ říká odhodlaně Uvarenko.

Sám se ale na celou věc dívá reálně. „Z Jihlavy chci odejít, buď už teď v zimě, anebo nejpozději v létě, takže je logické, že klub musel nějakým způsobem reagovat,“ ví brankář.

Na Vysočině je dva roky a chtěl by se posunout zase o kus dál. „Nejraději směrem do Ruska. Syn už začal chodit do školy a já bych byl rád, kdyby se mohl učit ve své rodné řeči,“ říká Uvarenko, jehož otec pochází z Ukrajiny a matka z Ruska. Uvarenko je národností z Lotyšska, ovšem směrem do této pobaltské země ho to neláká.

„Kromě národnosti nemám k této zemi žádný vztah, prostě jsme se tam přestěhovali, tehdy to ještě všechno byl Sovětský svaz,“ vysvětluje brankář, který minulý týden oslavil pětadvacáté narozeniny.

Oproti Blažkovi, který je o čtrnáct let starší, je to mladíček. „Byl jsem ještě v žácích, když on chytal Ligu mistrů. Blažek je prostě Blažek. Na druhou stranu i já už mám něco za sebou, takže z jeho přítomnosti na tréninku určitě nejsem nějak rozhozený,“ usmívá se Uvarenko.

Se svým starším parťákem má prý bezproblémový vztah. „Všechno je v pohodě, normálně se bavíme, když musíme na trénink auty, jezdíme spolu,“ odmítá jakékoliv náznaky vypjaté situace.

Pivarníkovy příjemné starosti

Za to je pochopitelně rád i trenér Roman Pivarník, i když mu tím přibývají starosti. „Ale příjemné,“ upozorňuje.

Z faktického hlediska si zatím vede lépe Uvarenko. Blažek totiž ve dvou zápasech inkasoval hned pět gólů. Na druhou stranu chytal proti českému a rakouskému prvoligovému celku a obrana ho nechala na holičkách.

„Ať už chytal Maks, nebo Jarda, tak v ani jednom zápase jsme neinkasovali gól, na kterém by nesl díl viny brankář,“ podotýká Pivarník.

Ten má ještě zhruba tři týdny na to, aby určil, kdo bude na jaře jedničkou. Už na začátku zimní přípravy totiž naznačil, že to svým „mužům v rukavicích“ oznámí čtrnáct dní před startem soutěže.

„Všichni ještě dostanou příležitost mě přesvědčit,“ ujišťuje jihlavský kouč, který počítá i s Daliborem Rožníkem, jenž poslední dvě sezony kryje Uvarenkovi záda.

„Chytat ale může jen jeden. Až jedničku určím, budu za ní stát,“ dodává Pivarník.