Jak současný hráčský agent prozradil v původním rozhovoru pro Deník, akce i následného mezinárodního kempu se zúčastní i trenéři brankářů z Manchesteru United i několika dalších ostrovních klubů.

Můžete krátce vysvětlit, o čem Den brankářů vlastně je?
Jedná se o soutěž pro brankáře v pěti věkových kategoriích. Poprvé jsme ji uspořádali vloni ve Velké Bíteši a byl jsem velmi příjemně šokován tím, že se na jednom hřišti utkalo na sto gólmanů. Všichni říkají, že se nikomu nechce chytat, a najednou tam z okolí Jihlavy a Brna přijelo tolik mladých gólmanů.

Soutěž spočívá v tom, že na malém hřišti jsou dvě branky a dva gólmani, kteří se snaží překonat toho druhého. Je možné při takové akci už rozpoznat talenty? Vždyť činnost brankáře není jen o chytání střel a kopání do míče.
Samozřejmě jde především o zábavní den. Pochopitelně se dají na takovýchto akcích objevit šikovní hráči, kteří se jeví dobře pohybově či postavou. Ale primárně jde skutečně především o probuzení touhy kluků po chytání. Pokud se to povede, mají možnost na akci se přihlásit přítomným trenérům a začít se cíleně připravovat.

Jak jste se k akci pro mladé gólmany dostal?
Já jsem se k této akci dostal přes jednoho organizátora na Slovensku, kde jsem vše viděl poprvé. Tam je to vyloženě mezinárodní soutěž, bylo tam hodně maďarských brankářů, ale také hráčů z Rumunska a Bulharska. Následovalo pozvání na ostrov Jersey v Lamanšském průlivu, kde jsem strávil tři dny. Den brankářů pořádá společnost Jus4keepers, která prodává rukavice a oblečení pro gólmany. Navíc mají už po celém světě rozjeté mezinárodní brankářské školy, ať už je to v Americe, nebo po celé Evropě. Chtěli by to rozjet trochu víc i u nás, a přimět trenéry a bývalé brankáře, aby se zabývali předáváním základů mladým klukům.

Vy jste byl trenérem brankářů ve vašem bývalém klubu West Ham United, čím se zabýváte nyní? Pokud mám dobré informace, staráte se o největší české brankářské klenoty.
Ano, začal jsem spolupracovat s agenturou Sport Invest. Objíždím pro ně republiky, pečuji právě o gólmany, které máme na starosti, a vyhledávám nové talenty.

V hráčském portfoliu máte i brankářský mládežnický klenot FC Vysočina Jihlava Ondřeje Mastného, nejlepšího juniorského sportovce Kraje Vysočina uplynulého roku. Jak byste jej charakterizoval?
Ondra je hodně šikovný brankář, má to dobře srovnané i v hlavě. Chytání ho ohromně baví, což je velmi důležité. Tou svojí pílí a tím, co tomu obětuje a jak naplno se chytání věnuje, se dostává do hledáčku opravdu věhlasných klubů. Pokud vše dobře dopadne, měl by přestoupit do Manchesteru United.

Ilustrační foto
Horáková přivezla ze severu dvě zlata

Mastnému je teprve šestnáct let, ale brankáři oproti hráčům zrají až v pozdějším věku, také většinou hrají déle. Dá se opravdu už v tomto věku poznat, že bude vynikajícím gólmanem?
Určitě se dá říci, že je to velký talent. Dál bude záležet jenom na něm, jestli bude schopný výkonnostně růst, nabírat další zkušenosti a posouvat se dál. Máte ale pravdu v tom, že těžko někdo už dneska může říci, zda se dostane až na úplný vrchol. Je to kluk, který se toho nebojí, je dynamický, umí hrát nohama, zachovává při hře chladnou hlavu. Takže předpoklady má, ale ta cesta je ještě daleká.

Čím to je, že náš fotbal, byť v posledních letech není na mezinárodním poli příliš úspěšný, produkuje stále tolik dobrých brankářů? Třeba trenér reprezentace Karel Jarolím si může vybírat minimálně z tria velmi dobrých gólmanů.
Já bych naopak řekl, že jsme výkonnostně kvalitu brankářů ztratili. Vypadlo nám posledních zhruba deset roků. Petr Čech, Pavel Srníček, Radek Černý, to byli vlastně poslední gólmani, kteří odešli do zahraničí do velkých klubů. Potom tam dlouho, kromě Čecha, nebyl nikdo ve špičkovém klubu. Až pak Vaclík se prosadil ve Švýcarsku, Pavlenka a Koubek do Německa a Francie. To byl velký výpadek. A například na britské ostrovy, kde jsme měli jako čeští brankáři dobré jméno, najednou začali chodit třeba Poláci, ale Češi se tam neobjevovali. Věřím proto, že i podobnými akcemi, jako je Den brankářů, pomůžeme vyvolat zájem o naše gólmany.

O tom svědčí i zájem právě z Británie o nadcházející akci. Na pozvánce jsou avizováni trenéři U18 a U21 z Manchesteru United.
V oblasti mladých brankářů jim můžeme opravdu nabídnout zajímavé talentované hráče. Navíc po Dni brankářů pokračujeme v brankářském kempu, který je už jen pro vybrané pozvané gólmany z celé republiky. Čeká je od neděle do středy dvoufázová příprava pod vedením nejen zmíněných trenérů z United. Přiletí trenér z Bradfordu, zájem o účast projevil i kouč z Brightonu a skaut z Leicesteru City. A samozřejmě budou přítomni i čeští trenéři. Cílem celého kempu bude, aby si ti mladí kluci vyzkoušeli, jak to vypadá, když přijedou třeba na nějakou stáž do zahraničí, včetně komunikace v angličtině.

První trénink FC Vysočina Jihlava
Jihlavští fotbalisté zahájili přípravu na novou sezonu