Střelecké trápení. Už to zní trošku jako donekonečna omílaný kolovrátkový příběh. Jenže realita je prostě taková. Jihlavští prvoligoví fotbalisté zapomněli střílet branky. Proto v průběžné tabulce po první šestině soutěže figurují až na čtrnácté příčce tabulky.

Podobně neproduktivní start do soutěže měli hráči Vysočiny i vloni. To po 5. kole byli na poslední příčce bez bodu s hrozivým skóre 1:10. Letos jsou sice na tom podle umístění podobně, jenže situace není tak složitá. Pouhé dva góly jsou opět v lize suverénně nejméně, ale stačily na solidní čtyři body. Takže i když je Vysočina jen bod a pozici od sestupové příčky, jedno vítězství ji naopak dělí třeba od sedmé Slavie.

A co víc, herně je letošní podzim určitě kvalitnější než ten loňský. „Za výkon musím kluky pochválit," neměl ani jinou možnost trenér Luděk Klusáček. „Ano, chybí nám větší produktivita, ale pokud budeme pokračovat ve stejném stylu hry, přijdou i góly."

Pocit z dobré hry mají i samotní hráči. Po sprše na Slavii byli možná trochu až moc spokojení, po výkonu proti Slovácku ale se s tím dalo bez debat souhlasit. „Rozhodlo se už v prvním poločase, ve kterém jsme dostali dvě branky. Skoro by se mi chtělo říci až zbytečné," zhodnotil duel pravý obránce Vladimír Kukoľ. „Pokud dostaneme dvě branky, musíme být efektivnější směrem dopředu. To se nám v první půli nepodařilo. V druhé půli jsme sice vstřelili rychlý kontaktní gól, byli jsme silní na míči, i tak to ale bylo málo, abychom v zápase bodovali."

Jihlava byla v poli silnému protivníkovi minimálně vyrovnaným soupeřem, ve vápně ale byli důraznější a úspěšnější hosté. Nechybí už po promarnění velkého množství šancí hráčům klid? Nehlásí se nervozita? „Nevím," krčí rameny Kukoľ. „Možná nám chybí i troška štěstíčka ve vápně. Nedá se nic dělat, musíme tomu štěstí jít naproti."

Jediný, kdo ho aspoň trošku v sobotním podvečeru měl, byl právě Kukoľ. Jeho střela za pomoci tyče a zad Heči skončila v síti. Slovenského obránce to ale moc nepotěšilo: „Bohužel to nestačilo ani na bod. Škoda," povzdechl si.

Nyní budou ve Vysočině dumat, jak protrhnout střeleckou mizérii. Liga se hraje až dvanáctého září. „To pro nás není dobré, my bychom raději zabojovali o další body už za týden. Na druhou stranu využijeme prostor k intenzivní práci," nastínil Klusáček.

Je nasnadě, že bude směřovat především na zefektivnění koncovky.