Pořádná zatěžkávací zkouška čeká v neděli stadion FC Vysočina na jihlavské Jiráskově ulici. K utkání jedenáctého kola Gambrinus ligy totiž do krajského města dorazí Sparta Praha. A tribuny stadionu jsou beznadějně vyprodány. Bezezbytku zmizely i lístky do hostujícího sektoru, které byly prodávány na pražské Letné.

Přesto se někteří fanoušci nevzdávají a hledají způsob, jak se na stadion dostat.

Například Jiří Komárek z Jihlavy je ochotný za to, že zápas FC Vysočina se Spartou uvidí naživo, zaplatit i tři sta korun. „Jde o to, že kamarád má permanentku a na zápas nemůže jít, protože je zrovna v práci. Tak jsem mu nabídl, že když mi ji na tento zápas půjčí, dám mu za to tři stovky," vysvětlil skalní fanoušek Sparty. „Vidět Spartu naživo proti Jihlavě, to je paráda," pochvaloval si.

Náročná organizace

Současná kapacita stadionu na Jiráskově ulici je přes 
4 100 diváků včetně VIP míst a sektoru pro hosty. Podle ředitele FC Vysočina Zdeňka Tulise bude tento zápas organizačně namáhavý. „Čím víc přijde lidí, tím jsou samozřejmě ze strany pořadatele větší nároky na to, jak zajistit občerstvení, zpřístupnit hygienické prostory a samozřejmě je to náročnější i na zajištění bezpečnosti," vyjmenoval ředitel.

Policie v pohotovosti

Bezpečnostní opatření chystá i policie. „Vzhledem k dosavadním zkušenostem s chováním fanoušků Sparty Praha při jiných prvoligových utkáních byl zápas v Jihlavě vyhodnocen jako rizikový. Na zápas mohou totiž přijet také radikální fanoušci, kteří by se mohli na cestě do Jihlavy a při samotném utkání dopouštět výtržností a jiného protiprávního jednání," vyjádřila se krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Policisté budou před utkáním dohlížet především na bezproblémový příchod fanoušků Sparty do sektoru hostí na stadionu. „Musíme zajistit, aby nedošlo k žádným vzájemným střetům mezi fanoušky obou mužstev," dodala mluvčí.

Policie počítá i s variantou, že fanoušci nervy na uzdě neudrží. „Když při utkání na stadionu nebo v jeho okolí dojde ke vzájemnému napadání fanoušků, ničení majetku nebo jinému narušení veřejného pořádku, budeme schopni zasáhnout okamžitě a v takovém počtu policistů, abychom situaci rychle zvládli," uzavřel velitel opatření Karel Sehnal.