Ledy se pohnuly. Po ostudné sobotní porážce 0:5 v Příbrami došla vedení FC Vysočina trpělivost. Už v pondělí oznámilo, že fotbalisté za trest zaplatí fanouškům vstupné na páteční utkání se Slováckem, k mnohem důležitějšímu kroku se ale odhodlalo až v úterý. Odvolalo totiž trenéra Františka Komňackého, kterého ve funkci okamžitě nahradil Petr Rada.

Důvodem odvolání zkušeného kouče nebyla pouze historicky nejhorší ligová porážka Jihlavy a bídné výkony, ale také fakt, že Vysočina klesla na poslední příčku.

„Došlo k odvolání nejen trenéra Komňackého, ale i asistenta Vrzáčka," prozradil na úterní tiskové konferenci ředitel klubu Zdeněk Tulis.

Na ní hned následně představil Komňackého náhradu Petra Radu. Od toho si slibuje, že dokáže jihlavské fotbalisty probudit z podzimní letargie a zachrání ligovou příslušnost. „Do konce zbývá patnáct zápasů a pro nás to bude patnáct zápasů o záchranu. Věřím, že se mu to podaří," uvedl Tulis na Radovu adresu.

Impulzivní pětapadesátiletý kouč, který naposledy trénoval pražskou Slavii a v minulosti vedl například Teplice i Liberec, neměl dlouhou dobu na rozmýšlení.

O nabídce trenérského křesla v Jihlavě se dozvěděl v pondělí večer a včera po poledni už proběhlo jeho oficiální představení v novém klubu.

„Měl jsem na rozhodování krátkou dobu, ale nakonec jsem se rozhodl, že to vezmu. Je to ligová nabídka, která se většinou neodmítá," prohlásil Rada.

Slovácko prioritou

Muž, který má zkušenosti i s vedením národního týmu, má teď na mysli jediné zvítězit v posledním podzimním kole nad Slováckem. „Tomu podřídíme vše," řekl bojovně. „Nemáme moc času na rozhodování, uvidíme, v jakém budou hráči zdravotním stavu. Musíme poskládat jedenáctku tak, abychom to vybojovali," doplnil.

Teprve po konci podzimní sezony se prý začnou řešit další organizační věci. Ať už složení realizačního týmu, nebo změny v kádru. Prozatím bude Rada spolupracovat s Markem Zúbkem, který jako jediný z trenérů u mužstva zůstal.

„Uvidíme, jak to bude dál. To není věc moje, to se bude řešit s představenstvem a vedením klubu. V současné době to ale vážně není priorita," uzavřel nový šéf jihlavské lavičky.