Osobnost. Nový trenér Vysočiny František Komňacký je zkušeným matadorem. Práci u ligového nováčka bral jako další profesní výzvu. Přestože dosud nad projevem svého nového týmu nemůže příliš jásat, zůstává optimistou. Nejen proto, že věří svým metodám, ale především z toho důvodu, že jihlavští hráči přistupují k plnění svých povinností příkladně. Především proto kouč tvrdí, že z Vysočiny se stane ligový konkurenceschopný tým. I přesto, že to ještě trochu drhne.

Trenére, v přípravě se zatím Vysočině asi nedaří podle představ. Jak vidíte její dosavadní průběh a jak hodnotíte poslední vystoupení celku proti Bohemians?
Pozitivního je málo. Ukazuje se, že kvalita naší hry a kádru ještě potřebuje posílit. Tak jak to vidíme, nejsme schopni v této fázi přípravy a složení týmu přehrát mančaft, který sice bude určitě hrát ve druhé lize důstojnou roli a zřejmě hrát o postup, ale my se chceme v první lize udržet. Takže s takovýmto soupeřem bychom měli zápasy, zvláště doma, zvládat a vyhrávat. To se bohužel nedaří, chybí nám, kvalita v rozehrávce, kde chybujeme, a chybí nám pohyb hráčů. Spokojeni nemůžeme být ani s finální fází, ve které se příliš do šancí nedostáváme. A pokud se například dostaneme do přečíslení, nedokážeme to dohrát. To dokazuje, že to hráči ještě nemají zažité, a nutí nás to přemýšlet, co s mužstvem dál. Se současnou naší hrou bychom v první lize neobstáli.

Nakolik to souvisí s určitým přebudováváním herního stylu podle vašich představ?
Určitě to spolu částečně souvisí. My chceme hrát fotbal postavený na přihrávce, na kombinaci, na efektivní kolmici vpřed. K tomu potřebujeme, aby hráči hodně běhali, byli aktivní, chtěli hrát, a ne aby nechali hráče s balonem napospas soupeři. Aby prostě jejich spoluhráč nebyl prostě rád, že to pod tlakem jenom někam nakopne.

Vidíte v tomto směru nějak posun vpřed?
Přiznávám, že trošku více očekávám od zkušených hráčů, které jsme do mužstva přivedli. To by měla být taková duše týmu, tihle hráči se nesmí bát vzít na sebe hru a měli by být těmi, kteří kvalitu do naší hry vnesou. Takových mladých, bojovných, běhavých hráčů typu Masopusta, Kosaka, Tecla je v kádru dostatek. Ale my potřebujeme, aby je na hřišti kočírovali ti zkušení hráči.

Nakolik se sestava, která nastoupila na začátek duelu s Bohemians, už blíží základní sestavě pro ligu?
Viděli jste, že nehráli pouze hráči se zdravotními problémy Mešanovič, Šilinger. Takže to gró týmu tady bylo a z něho my sestavu budeme skládat. Nějaké podstatné změny, pokud se nám nepodaří přivést další hráče, se čekat nedají.

Zmínil jste, že jste málo kreativní ve středu pole. Ale po vedení týmu žádáte defenzivní typy. Jak tomu rozumět?
Střed pole je přece i o defenzivě. Potřebujete tam mít i hráče, kteří dokážou hru protivníka rozbít. Funkci hráče směrem dopředu, který by měl tvořit hru, má vykonávat Vašek Koloušek. Zatím ale nápor na kondiční stránku přípravy byl značný, takže Vašek dosud nehraje s takovou lehkostí. Nepomáhají mu ale ani hráči kolem, kteří by se měli nabízet a chtít míč od něj dostat. A u defenzivních hráčů došlo k nepříjemnosti, že se dlouhodobě zranil Tomáš Marek, kterého jsme hodně chtěli. Proto se budeme muset ve zbývajících dnech poohlédnout po někom, kdo by nám v tomto směru pomohl. Ale není to jenom o defenzivě, uvažujeme i o hrotovém útočníkovi. Proti Bohemians dal gól levý obránce, přestože se tam vystřídali všichni útočníci, a s výjimkou Masopusta se tam nikdo z nich do šance nedostal.

Máte konkrétní představu, kdo by měl tým doplnit?
Já bych byl opatrný při vyslovení jakéhokoliv jména. Dneska jsou desítky manažerů a pořád vám nabízejí jedno jméno za druhým. My jsme možná už třicet hráčů odmítli. Já budu jednoznačně chtít, aby k nám přišel hotový hráč. My nepotřebujeme nikoho, kdo by nám leštil lavičku. Nový hráč musí přijít a hned hrát. Takoví hráči samozřejmě na trhu jsou a ještě budou. Protože nejlepší české týmy budou své kádry před sezonou také probírat a já věřím, že se nám podaří kvalitního hráče do základu najít.

Říká se, že výsledky v přípravě nejsou až tak důležité. Ale jediná výhra v deseti zápasech, to asi týmu psychicky moc nepomáhá.
Samozřejmě nám záleží na tom, jak ten který zápas dopadne. Fotbal se hraje na góly. My jdeme do každého utkání s tím, že chceme vyhrát, to se nám ale nedaří. To je pravda a určitě to není dobře pro sebejistotu hráčů ve hře. Potřebovali bychom už nyní v neděli, aby naše hra přinesla i pozitivní výsledek.

Na to, že do začátku ligy zbývá něco více než týden, máte starostí nad hlavu.
Já nechci, aby to, o čem jsme si povídali, vyznělo pesimisticky. Bezprostředně po zápase má člověk pocit, že to nebylo dobré, že by to mělo být o hodně lepší. Na druhou stranu já věřím v poctivou pracovitost a přístup hráčů k tréninkům i zápasům je v pořádku. Oni chtějí, pracují, perou se, bojují. Samozřejmě to je jedna část. Fotbalová nadstavba je tou druhou částí, ta zatím týmu chybí. Ale na to je ještě přece jenom čas, abychom na tom zapracovali. My nyní v tempu přípravu už zvolníme, nyní bude na řadě především herní stránka přípravy a budeme dopracovávat určité věci tak, aby měly ligové parametry. Jsem přesvědčen, že Jihlava se dá natolik dohromady, aby byla v lize konkurenceschopná.