Další krok k záchraně. Souboj sestupem ohrožených nováčků Gambrinus ligy uzavřel jedenadvacáté kolo soutěže. V zajímavém duelu byla úspěšnější Vysočina, která zdolala brněnskou Zbrojovku 2:0. Jihlavští přitom hráli od sedmé minuty v deseti, když se nechal zbytečně vyloučit Tomáš Marek. Výhru zajistili domácím přesnými hlavičkami Ondřej Šourek a Arnold Šimonek.

V Jihlavě se servíroval od začátku zajímavý fotbal, a hned první desetiminutovka musela diváky zcela vtáhnout do děje.

V 6. minutě Šimonek obehrál oba těžkopádné stopery Brna, jeho přesně umístěnou střelu k tyči ale Doležal bravurně vyškrábl na roh. Po něm však Jihlavané zaváhali, podcenili rozehrávku další útočné akce na své polovině a Marek musel vlastní chybu řešit červeným faulem. „Po vyloučení byla ve mně malá duše," připustil jihlavský trenér František Komňacký. „Byl to šestibodový zápas, týden se na něj připravujete a po šesti minutách se všechno zhroutí," glosoval důležitý moment Komňacký.

A aby nebylo té smůly pro Jihlavu málo, v 9. minutě prošel děravou brněnskou obranou Jungr, tváří v tvář Doležalovi se ale ani on neprosadil. „Jihlava, byť hrála v oslabení, byla lepším týmem," uznal hostující kouč Petr Čuhel.

Po úvodu, který režírovala především domácí Vysočina, se taktovky chopilo přesilovku hrající Brno. Kromě několika rohových kopů však Zbrojovka vyprodukovala jen jedinou přímou střelu na branku. Z velké dálky sice Husár Blažka krapet vystrašil, ale ten nadvakrát lapil. A tak udeřilo na druhé straně. Jihlavané rozehráli roh pro hosty překvapivě do hloubi pole, nehlídaný Vaculík poslal nadýchaný centr na malé vápno, kde byl Šourek důraznější Doležala – 1:0. „Před vyloučením a těsně po něm měla Jihlava dvě velké šance," věděl Čuhel, který nedůrazný zákrok gólmana neřešil. „Na brankáře bych nic nesvaloval, nezvládli jsme to jako kolektiv."

Brno poté ještě zvýšilo obrátky, přišpendlilo domácí před jejich branku, ale Blažka nadále nechávalo v klidu. Naopak v poslední minutě poločasu Doležal napravil své zaváhání, když reflexivně vyrazil Šimonkovu hlavičku z malého vápna.

Rovněž po změně stran pokračoval zmar Brna v ofenzivě. Ve 49. minutě po pěkné sólové akci Husára z ideální pozice na penaltě Mezlík vůbec netrefil jihlavskou branku, totéž předvedl v 57. Markovič, který po sóle neuspěl sám před Blažkem a odmítl dramatizaci duelu.

To už totiž Vysočina vedla 2:0. O minutu dříve před touto akcí zakombinovali v rohu hřiště Jungr s Masopustem, jehož centr Šimonek hlavou poslal do brněnské sítě. „Jihlava, byť hrála většinu zápasu v oslabení, zvítězila zaslouženě," řekl Čuhel.

V závěrečné půlhodině duelu si již domácí s přehledem svůj náskok hlídali. Brnu se v útoku vůbec nedařilo, Jihlava navíc několikrát zahrozila brejkovými situacemi, a byť ani ona už nebyla střelecky úspěšná, dovedla utkání ke zcela zaslouženému vítězství. „Podali jsme ostudný výkon," hřímal po utkání Čuhel. „Jediný, kdo si zaslouží absolutorium, byli naši fanoušci, kteří nás i za nepříznivého stavu neustále povzbuzovali."

Jestliže jeden kouč byl zklamaný, druhý se zákonitě radoval. „Byli jsme lepší v tom, že jsme na rozdíl od Brna proměnili šance. Náš výkon byl na hranici sebeobětování, hráči si šli pro ty tři body s ohromným nasazením," těšilo Komňackého.