S pražskými Bohemians 1905 dokázali v osmi zápasech jen třikrát remizovat. Navíc jejich svatyni pokořili pouze čtyřikrát. Prolomit tuto trudnou bilanci bude moči Vysočina dnes od 18 hodin na svém stadionu.

V první lize se Jihlavané dosud střetli s jedenadvaceti protivníky. Jen tři soupeře neporazili. S Blšany ve dvou zápasech vždy remizovali, ve třech soubojích s Karvinou pokaždé prohráli.

Proti Bohemians sice získala Vysočina tři body, ale na osm utkání není tato statistika vůbec dobrá. Populární klokany tak Jihlavané porazili naposledy před jedenácti lety ještě ve druhé nejvyšší soutěži. V květnu 2008 tehdy Vysočina zvítězila 3:1.

O tom, že má tým z Jihlavy klokanům co vracet, ví i asistent trenéra Ivana Kopeckého Michal Zach, který se také jako trenér Bohemians několikrát podílel na úspěších zelenobílých. „Ve vzájemných zápasech bych ale nehledal žádné spojitosti. Stává se, že bilance dvou rovnocenných klubů je výrazně nakloněna v prospěch jednoho z nich,“ přemítá Zach. „Mám v dobré paměti loňský podzimní duel v Jihlavě, kdy Bohemka po dobrém výkonu vyhrála 0:2. O to větší motivaci pak má tým, který ve statistikách zaostává. Věřím, že hráči v utkání touhu po třech bodech prokáží.“

Klokanům velmi prospěl loňský příchod trenéra Martina Haška. Do ligy vstoupili nadějně, o bod obrali své pražské rivaly Spartu i Slavii. V posledních čtyřech kolech ale zdolali pouze ostravský Baník a na Vysočinu mají v tabulce šestibodový náskok. „Bohemians se prezentují dobrou organizací hry s důrazem na kompaktní obranu. Tým byl navíc vhodně doplněn o rychlostní typy hráčů. Z toho vyplývají i silné stránky hry klokanů, rychlý přechod do protiútoku a pevná obrana,“ vypozoroval Zach.

Vysočina se po posledním duelu ve Zlíně propadla znovu na dno tabulky, ale ve vyrovnaném startovním poli ztrácí jediný bodík na jedenácté Slovácko. V každém kole se tak pořadí na konci tabulky mění.

V Jihlavě věří, že se týmu podaří opět vyšvihnout na vyšší pozice. K tomu má pomoci i takřka kompletní kádr. „Do utkání rozhodně půjdeme s cílem být nebezpeční v ofenzívě a zvítězit. Jistě se neobejdeme bez silné defenzívy a kvalitní organizace hry. V našich záměrech nemůžeme počítat se zraněnými Neradem a Štěpánkem,“ prozradil Zach.