Stále na nule. Ani třetí ligové utkání nepřineslo jihlavským fotbalistům bodový dárek. Po dalším chabém výkonu přišla nečekaná domácí porážka od Bohemians 1905, a Vysočina tak zůstává jako jediná z ligového pelotonu bez jakéhokoliv zisku. Chabou útěchou nemůže být pro Jihlavské ani fakt, že se konečně dočkali vstřelené branky.

Tři zápasy, nula bodů. Přestože už po losu bylo patrné, že Vysočinu nečeká lehký vstup do nového ročníku nejvyšší soutěže, realita předčila očekávání. A s ní především způsob, jakým se zatím jihlavští fotbalisté prezentují…

Kádr týmu zůstal takřka pohromadě, letní příprava proběhla podle plánu, vše se zdálo být růžové. Jen kouč Petr Rada už před sezonou hráče varoval: „Začínáme od znovu, na jaro zapomeňte. Musíme opět hrát maximálně soustředěně a bojovně," zopakoval svá tehdejší slova po duelu s Bohemians.

Jeho slova však hráči nenaplňují. Přestože Vysočina odehrála už dva domácí zápasy, na bojovnost fanoušci stále marně čekají. Ve zmenšené míře se jim jí dostalo až ve druhých poločasech duelů. Proč? „No protože hůř než v prvním poločase už prostě hrát nemohli," nebere si servítky Rada.

Matadoři netáhnou

Přitom se zdálo, že mdlý první poločas s Boleslaví byl jen výjimkou a tým se probral. Stejnou pasáž duelu na Spartě odehrála Jihlava skvostně. Pak ale přišly chyby, tři branky, a proti Bohemians opět nastoupil hodně rozladěný soubor. „Ten zápas nevyšel nikomu, mně obzvlášť," netajil se zklamáním Adam Jánoš, který nastoupil poprvé v sezoně.

Problémem Vysočiny je, že dostává neuvěřitelně laciné branky. Navíc prakticky stále stejné. Po vlastních chybách od neobsazených, nebo jen velmi nedůrazně strážených, hráčů soupeře. „Když jsme s Bohemians vyrovnali, vypadalo to na remízu. Navíc jsme měli Harbou šanci na druhý gól. A nakonec dostaneme branku ze standardky, na kterou přesně jsme se připravovali," nechápe Rada nezodpovědnost svých hráčů.

Sáhnout tedy bude zřejmě muset ještě více do základní sestavy. Zatím, s výjimkou Šourka, většinou točil jen mladíky. Ale právě třeba Kučera, Kryštůfek či Kosek, původně odeslaný na hostování, patří k nejviditelnějším hráčům týmu. Naopak zkušení hodně chybují, a Radovi dochází trpělivost. „Vždyť ti hráči za to, co předvádějí, dostávají peníze! To fakt nechápu," je kouč dopálený. „My jsme si vzali Vidličku jako zkušeného borce, a přes něj jdou téměř všechny góly. My se připravujeme na standardku soupeře a Vaculík jen kouká, jak hráč kolem něj běží a dává gól. Mně by tohle žádný hráč neudělal," připomíná svoji minulost krajního hráče Rada.

Ale co s tím? Přilákat další posily? „To je otázka na vedení, tohle neřeším. Koho mi přivedou, toho budu trénovat," nechce spekulovat Rada, jenž je však z přístupu hráčů viditelně zklamaný.

Jestliže pod jeho vedením prožila Vysočina vloni nejúspěšnější polovinu ligového ročníku, nyní má za sebou svůj historicky nejhorší start do ligy.

A před sebou dva hodně těžké zápasy venku, na Slovácku a v Jablonci… „Už musíme zabrat a začít získávat body, jinak to nepůjde," burcuje Jánoš.

Ovládne sestavu Vysočiny dravější mládí?