O tom, kdo byl v pohárovém utkání mezi fotbalisty Jihlavy a Sparty lepší, není pochyb. Jenomže domácí Vysočina nedokázala proměnit šance a do jarní odvety osmifinále Poháru České pošty pojede na Letnou s výsledkem 1:1. „V pohárové matematice je tento výsledek pro domácí mužstvo, které pak jede na hřiště soupeře, vcelku nepříznivý. Postupové šance se teď překlopily na stranu Sparty," řekl jihlavský trenér František Komňacký.

Přitom jeho tým si mohl vytvořit luxusní náskok. Sparta byla od začátku malátná, navíc ji zaskočil i rychlý gól Oberta, po kterém byla zralá na výprask. „Asi všichni viděli, že jsme do zápasu nevstoupili dobře. Inkasovaná branka určila i ráz prakticky celého prvního poločasu. Domácí byli běhavější, agresivnější a nebezpečnější. My jsme se pod tlakem bránili jejich jednoduché, ale účelové hře," uznal kouč Sparty Vítězslav Lavička.

Naopak Komňacký mohl být s nasazením i tempem spokojený. „Předvedli jsme slušný výkon, dost často jsme se dostávali do zakončení. Tolik šancí jsme snad neměli za celý podzim a to je právě naše bolest. Máme mužstvo, které má přístup i morálku, ale chybí mu kvalita. To ani já z lavičky nedokážu ovlivnit," nebral si servítky jihlavský trenér.

Smolaři večera ze strany Vysočiny byli především útoční hráči Marek Jungr s Tomášem Sedláčkem. „Párkrát jsem to měl na noze, ale bohužel. Asi bych potřeboval nohy Standy Tecla, který by tyhle příležitosti proměnil," sypal si popel na hlavu Sedláček.

Šance Vysočiny likvidoval výtečný Marek Čech, který v brance Sparty nahradil čerstvého reprezentanta Tomáše Vaclíka. „Marek nás nesporně podržel. Zatím za nás chytá na domácí pohárové linii. Už na Žižkově, kdy zneškodnil několik šancí a pak zářil v penaltovém rozstřelu, měl velký podíl na postupu a tentokrát taky vychytal domácí střelce. Jako jeden z mála patří po tomto zápase do kategorie plus," řekl Lavička.

Ten poslal na jihlavské hřiště v Jiráskově ulici kombinovanou sestavu. Chyběli v ní například Jarošík, Matějovský, Kadeřábek, Pamič, či Krejčí. „Hráči, kteří měli náročnější program, dostali z různých důvodů volno. Každopádně jsme čekali jiný výkon i výsledek," podotkl sparťanský kouč.

Ještě během prvního dějství musel hasit zmatky ve středu hřiště stažením mladíka Jiráska, kterého nahradil zkušený Grajciar. „Nefungovalo nám to, jak by mělo," vysvětlil brzký tah Lavička.

Naopak Jihlava nastoupila až na brankáře Blažka, kterého nahradil Hanuš, v totožné sestavě jako v pondělí v Plzni. „Když si vezmete, že jsme dorazili v pondělí kolem půlnoci do Jihlavy, v úterý byla regenerace, ve středu pár standardek, a ve čtvrtek zápas, tak to je opravdu náročný program, na který nejsou zvyklá ani lepší mužstva. Z tohoto pohledu je pro mě výkon hráčů vcelku příjemným zjištěním. Je příznivá zpráva, že jsme na hřišti nebyli jenom pro smích, a utkání mělo navíc pro diváky zajímavý průběh se spoustou šancí," řekl Komňacký.

Osmifinálová odveta, která se bude v Praze na Letné hrát v polovině února příštího roku jako generálka na ligu, nebude podle obou trenérů jasnou záležitostí domácích. „Výsledek je otevřený pro oba týmy," upozornil Lavička. „Pojedeme do Prahy s cílem uspět. Pořád říkám, že bereme pohár ve vší vážnosti, což vlastně bylo vidět i na naší sestavě," uzavřel Komňacký.