Loňskému nováčkovi má Vysočina co vracet. V obou zápasech minulé sezony mu podlehla. Porážka z loňského podzimu 0:3 na severu Moravy měla dokonce za následek odvolání trenéra Michala Hippa, kterého nahradil Michal Bílek, který byl u jarní prohry 2:4.

Současný kouč Vysočiny Ivan Kopecký si je síly sobotního protivníka dobře vědom. „Karviná v uplynulém ročníku zaznamenala velký pokrok. Čeká nás velmi těžký duel, před nímž se musíme soustředit sami na sebe, na naši hru. Bez ohledu na to, zda hrajeme doma či venku, se budeme snažit bodovat. Asi není třeba zdůrazňovat, jak důležitý pro oba celky bude vstup do nadcházející sezony. Moc bychom si přáli, abychom do ní vstoupili úspěšně,“ řekl Kopecký.

Zatímco FC Vysočina prošel přes léto určitým třeskem, na severu Moravy se toho moc nezměnilo. „O karvinském týmu máme dostatek informací. Víme, že přes léto ztratili největší oporu v podobě gólmana Laštůvky. Jinak však kádr nedoznal velkých změn. Díky tomu, že je rok pohromadě, může být v této sezoně ještě silnější,“ upozornil jihlavský lodivod.

Karviná v uplynulé sezoně plně využila nováčkovské euforie, na jejíž vlně doplula k poklidné záchraně, konečné 10. příčce a zisku 34 bodů. Na novém útulném stadiónu se opírala o podporu fanoušků a těžila z formy gólmana Laštůvky, pevné obrany, bojovného středu pole a ofenzivní šikovnosti Kalabišky, Budínského či Wagnera. Tým Jozefa Webera přes léto dostal jen jediné podstatné změny, když za výzvou do Slavie Praha zamířil zmiňovaný velezkušený strážce branky Laštůvka. Na jeho místo přišel neméně kvalitní gólman Berkovec a tým ze Slovenska posílil krajní záložník Štěpanovský.

Trenér Vysočiny Kopecký s sebou k zápasu nebere zraněnou čtveřici Rabušic, Vaculík, Urblík a Nerad. „O sestavě mám v podstatě jasno,“ nechal se slyšet.