Podle sdružení, které registruje v Jihlavě více než dva tisíce aktivních hráčů, nejsou současné podmínky vyhovující.
„Slovy tři šatny a jedna toaleta neodpovídají rozšíření malé kopané ve městě. Malá kopaná ani nefiguruje v radničním seznamu sportů, kde jsou uvedené třeba i šipky,“ uvedl na jednání zastupitelů města s veřejností předseda občanského sdružení Malá kopaná Jihlava Jan Mráka.

Areálem vybudovaným pro malou kopanou by se podle něj vyřešilo několik problémů najednou.

Školní plochy nejsou ideální

„Na hřištích u škol nás nikdo nechce, já se ani nedivím, když si představíte tu masu lidí, nikdo nás nepustí do šaten, nikde není ani možnost sociálního zařízení. Na hřišti v Rošického ulici vedle plaveckého bazénu si také stěžují lidé bydlící v okolí na hluk,“ pokračoval Mráka.

Podnět ke zlepšení přišel ve chvíli, kdy město buduje několik nových sportovních plácků s umělým povrchem. Do měsíce by se měla například začít budovat dvě nová hřiště u Hellerova rybníka – s možností využití právě i pro malou kopanou. V čem je tedy z pohledu příznivců malé kopané problém?

„Tato dvě hřiště nebudou mít umělé osvětlení, sportu se věnujeme po zaměstnání večer, takže pro nás jsou hřiště bez osvětlení nevyužitelná. Jsme rádi, že můžeme využívat hřiště FC Vysočina v ulici Na Stoupách, ani tam ovšem podmínky nejsou ideální,“ vysvětlil Mráka.

Přednost mají započaté projekty

Podle jihlavského primátora Jaroslava Vymazala se se sportovním areálem pouze pro malou kopanou v dohledné době nepočítá, je třeba nejprve dokončit již započaté projekty.

„Dvě plochy s umělým povrchem jsou k dispozici v Rošického ulici, co se týče šaten a sociálního zařízení, je to otázka domluvy s plaveckým bazénem nebo s FC Vysočina,“ nabídl jako řešení Vymazal.

V současnosti také město realizuje první etapu revitalizace lesoparku Malý Heulos, na kterou má navázat druhá etapa, ve které se podle slov primátora mimo jiné počítá s vybudováním sociálního zázemí pro sportoviště Na Stoupách.

Situaci nejen malé kopané neulehčí ani blížící se demolice sportovní haly TJ Start v ulici Romana Havelky. Ta má ustoupit plánované stavbě nové obchodní plochy. Demolice by podle správce haly Antonína Hradeckého mohla začít začátkem července, jakmile doběhnou stávající smlouvy s nájemci a investor předloží veškerou dokumentaci.