Není kam couvnout. Odvetná část Gambrinus ligy bude zahájena v pátek večer v Jihlavě. V existenčním utkání přivítá domácí Vysočina nevyzpytatelný tým Slovácka. Domácí jsou ve svízelné situaci, když se propadli na dno ligové tabulky. Předzápasový pokyn nového trenéra Petra Rady v kabině proto bude znít jasně: „Musíme bodovat naplno!"

Pro jihlavské fotbalisty bude páteční zápas enormně psychicky náročný. Půjdou do něj po historickém debaklu v Příbrami, v neznámé pozici posledního týmu soutěže, pod tlakem povinnosti duel bezpodmínečně vyhrát, stejně jako s nutností předvést své umění novému trenérovi a prokázat vedení klubu, že jsou těmi pravými bojovníky o záchranu soutěže. A v neposlední řadě omluvit se výkonem a výhrou zklamaným příznivcům.

Obrovského významu zápasu si je vědom i nový trenér domácích: „Máme před sebou poslední zápas před dlouhou zimní přestávkou a jsme v situaci, kdy nutně musíme naplno bodovat. Okolnosti a povinnost nám jednoznačně velí, že na vlastním stadionu a před svými diváky musíme předvést kvalitní výkon a získat tři body. Hráči si to velmi dobře uvědomují," tvrdí Petr Rada před svojí premiérou na jihlavské lavičce.

Mají obavy

Trenérská rošáda v Jihlavě zamotala hlavu trenérovi Slovácka Svatopluku Habancovi. „Vždycky je to impuls, hráči se budou chtít předvést. Zvlášť teď, když kouč už odešel a v zimě může být řada na nich. Hrají o své místo v kádru," uvědomuje si hostující kouč, kterého děsí i nedávná podobná podzimní zkušenost: „S Příbramí k nám nově přijel Franta Straka a odvezl si tři body," varuje Habanec.

Trenér Rada nebude mít při své premiéře kompletní kádr. Marodka se sice Vysočině částečně vyprázdnila, ale rozhodně v pátek nenastoupí Masopust ani dlouhodobí marodi Kopic se Šilingerem. „Klíčové pro nás bude, aby hráči šli do pátečního duelu odpočatí, připravení, na zápas se těšili a hráli v něm fotbal. Rozhodně zde máme prvoligový kádr a fotbalisty, kteří jsou schopní zápas vítězně zvládnout."

Slovácko dostalo před zápasem od svazu dárek v podobě omilostnění důrazného Tomáše Rady, jehož start v Jihlavě může být další pikantností utkání. „Čeká nás nepříjemný soupeř. Půjde o těžký zápas i proto, že Slovácko k nám přijede v relativním klidu, neboť má na svém kontě šestnáct bodů. My ale prostě musíme získat všechny body," zdůrazňuje Rada, který věří i v podporu ze strany fanoušků. „Chápu, že fanoušci jsou nyní rozčarovaní výsledkem v Příbrami. Fotbal však může přinést i takové průšvihy, tudíž si je touto cestou dovoluji požádat, aby v pátek zaplnili stadion, týmu pomohli a v důležitém utkání ho povzbudili," zve diváky nový kouč.

Začátek duelu je v 18 hodin a vstup na stadion je volný. Majitelé permanentek dostanou poukázku na klobásu. Příchozí si také budou moci do sedmdesáté minuty zápasu prohlédnout na stadionu pohár pro mistra ligy.