Konec dobrý. Všechno dobré? Strhujícím finišem v posledních sedmi kolech nejvyšší soutěže dokázali jihlavští fotbalisté napravit dojem ze zpackaného úvodu ligy. Nakonec budou přezimovat na jedenácté příčce tabulky se solidním ziskem osmnácti bodů.

Takový bodový zisk není pro FC Vysočina ničím neobvyklým. Letos tak navázali na předchozí první a druhý ligový ročník. Jen vloni měli na kontě o jednu výhru méně.

To však ale neznamená, že by byl letošní podzim klidný. Ba naopak. Až moc sebevědomý celek prospal úvod soutěže a těžko se vracel do dění v lize. Nastartoval jej až odchod kouče Petra Rady, kterého nahradil prozatímní trenér Roman Kučera. „Nepodařilo se nám zachytit začátek sezony, několikrát jsme zbytečně prohráli," hodnotil během podzimu stav týmu stoper Jiří Krejčí, jedna ze stálic jihlavské sestavy.

Efekt nového kouče zafungoval. Šest kol za sebou Vysočina neprohrála a odlepila se ze dna tabulky. Padla až v posledním letošním kole s mistrovskou Spartou.

Jenže efekt nového trenérského koštěte metl o něco méně. Už v předchozím kole v Liberci odehráli jihlavští fotbalisté matnou partii. Z ní ještě odvezli alespoň bod za uhranou remízu.

Patrné však bylo, že současný kádr není ideálně poskládaný. Vždyť kostra týmu je pohromadě už od postupu do ligy před třemi lety. Jenže právě tento celek vždy po půlroce skvostných výkonů výkonnostně uvadal.

Za Františka Komňackého i Petra Rady. Romana Kučeru případný pokles formy tolik neohrožuje. Na jaře už bude „pouze" asistentem nedávno jmenovaného Luďka Klusáčka. Snad i pod dojmem další změny by mohlo Jihlavu čekat příjemné jaro. Ale co dál?

Jistoty v kádru Vysočina má. A hodně perspektivní. V březnu po dlouhé době čekání začal permanentně chytat gólman Jan Hanuš. Zatímco na jaře to byl ještě spíše záskok za zraněného Jaromíra Blažka, na podzim bylo všechno jinak.

Slávistický odchovanec se stal neoddiskutovatelnou jedničkou týmu. Doslova. „Splnil se mi tím můj sen. Na svoji šanci jsem čekal dlouho a jsem rád, že když přišla, už jsem ji nepustil. Samozřejmě budu na sobě dál pracovat," vyznal se Hanuš po posledním utkání se Spartou.

Během podzimu se výborně uvedl stále ještě hodně perspektivní Kučera, který spolu s Hanušem patřil ke stabilním oporám celku. Výrazně se uvedli i talentovaní Kryštůfek s Fulnekem. Pokud se uzdraví, je prakticky nepostradatelný Masopust, ambice naznačil Kosak.

Okolo těchto mladíků by se mělo vystavět jádro budoucího celku. Což samozřejmě bez zkušených spoluhráčů nepůjde, ale v druhé polovině podzimu zářili Mešanovič s Harbou, celý podzim solidně odehráli Krejčí s Markem…

Pro vedení FC Vysočina tak po nalezení nového kouče vyvstává nový úkol. Udržet stávající kádr, a citlivě jej posílit. Náhradníci na určitých postech, například krajní obránci, jsou opravdu potřeba. „Oceňuji práci trenéra Kučery, udělal tady za tu chvíli hodně práce," uvedl po příchodu Klusáček.

Přesto se zdá, že současný kádr na moc víc nemá. Okysličit by opravdu moc a moc potřeboval.