Čtyřicet devět minut. První dva starty za český reprezentační tým si připsal v pátek a v pondělí exjihlavský fotbalový útočník Jan Kliment. Při premiérových startech se tak stal sedmým hráčem mládežnické líhně FC Vysočina, který oblékl český (československý) dres.

Hráč VfB Stuttgart, který už druhým rokem hostuje v dánském Bröndby, chytil letos vynikající formu. Do reprezentačního srazu stihl nastřílet tři góly a připsat si čtyři asistence.

Tím na sebe upozornil i trenéra Karla Jarolíma. „Mluvil jsem týden předem s asistentem trenéra panem Koubkem, takže to bylo avizované dopředu. I tak mě nominace potěšila,“ vyznal se novinářům při příletu na sraz do Prahy. A zároveň bojovně dodal: „Debutu proti mistrům světa z Německa bych se nebál!“

„Takový Honza byl, když přišel do týmu,“ vzpomíná jeho bývalý ligový spoluhráč v FC Vysočina Jihlava Jan Hanuš. „Byl mladý, nic neřešil, bylo mu jedno, proti komu nastoupí. Prostě pohodový kluk,“ dodává zkušený gólman.

Kliment se nakonec debutu proti Němcům dočkal, v Edenu nastoupil na závěrečnou čtvrthodinu. V pondělí pak v Irsku přidal dvojnásobnou porci. Ani v jednom zápase se však úspěchu nedočkal. Osobního, ani týmového. „V Irsku to nevyšlo celému týmu,“ zastává se Klimenta jeho bývalý trenér v dorostu Pavel Procházka. „Honza nedostal pořádný balon, oni to tam pořád jen obehrávali dokola, nikdo nebyl schopný poslat mu pořádnou přihrávku.“

Procházka na společné působení s Klimentem vzpomíná rád. „Honzu mohu hodnotit jenom pozitivně. Jak při působení v dorostu, tak později i v juniorce, prokazoval, že je velmi talentovaný hráč. Měl rychlostní předpoklady, navíc byl vybaven velmi dobrou technikou.“

Přesto byl Procházka z reprezentační nominace svého svěřence překvapen. „To se nedá nikdy odhadnout, kam až se hráč dostane. Ale je pravda, že svůj ohromný potenciál naznačoval už tenkrát. A teď ho zúročil.“

Kliment se dočkal svého debutu přesně v den svých čtyřiadvacátých narozenin. Znamená to však, že má našlápnuto k velké kariéře? Další z bývalých trenérů Klimenta Roman Kučera je v podobných velkých prohlášeních opatrný. „Našlápnuto má dobře, teď dal o sobě znovu vědět. Všechno ale bude záležet na jeho další práci,“ tvrdí zkušený mládežnický kouč.

Kučera zároveň upozorňuje na úzkou hranici mezi úspěchem a neúspěchem. „Někdy také záleží na štěstíčku. Vždyť Honza v tom jeho přelomovém jaru roku 2015 ani neměl na juniorské euro jet. Jenž Vydru nepustil Watford, on tam zazářil a najednou vyletěl nahoru,“ připomíná Kučera. „Je jasné, že potenciál má, jenže teprve se uvidí, jak s ním naloží. Honza je navíc složitější povaha. Ale je zvyklý bojovat, jako odchovanec to měl v Jihlavě vždy těžší a musel se s tím prát. Šanci určitě má,“ věří.

První dva zápasy

pátek 1. 9. 2017
Česko – Německo 1:2
14 minut

pondělí 4. 9. 2017
Sev. Irsko – Česko 2:0
35 minut

Jan Kliment

narozen: 1. září 1993
hráčská kariéra: Vysočina Jihlava, Dukla Banská Bystrica, VfB Stuttgart, Bröndby Kodaň
ligové starty: Česko 30 zápasů / 3 góly, Slovensko 13 zápasů / bez gólu, Německo 8 zápasů / 1 gól, Dánko 23 zápasů / 4 góly.
Největší úspěchy: nejlepší střelec ME hráčů do 21 let 2015 (3 góly), 2x start za A tým ČR