První nesmělé pokusy o „cvičení s míčem kopaným“ proběhly v roce 1909 v rámci tehdejšího jihlavského Sokola. „Úplně první byl takzvaný Fotbalový kroužek Sokola. Ten fungoval tak, že když bylo hezky, zájemci si šli zahrát fotbal,“ nahlíží do análů SK Jihlava jeho kronikář Pavel Horký.

Po „zahřívací“ úvodní sezoně se začali fotbalu tehdejší členové věnovat naplno. Po založení již ryze sportovního SK Jihlava v dubnu 1910 vstoupili do svazku i fotbalisté. „Dali si ale podmínku, že musí mít k dispozici hřiště,“ podotýká Horký.

Prvním hřištěm byl pozemek u hlavního nádraží (přibližně v místě dnešní ZŠ Kollárova - pozn. aut.), který patřil majiteli z Chlumce nad Cidlinou. „Ten s požadavkem fobalistů souhlasil s tím, že dají čtyřicet nebo padesát korun Matici jihlavské, a mohou si tam cvičit,“ pokračuje Horký.

Tablo Správního výboru SK Jihlava v roce 25. výročí založení klubu.
Když bylo hezky, hrál se fotbal. Před sto deseti lety vznikl SK Jihlava

Fotbalisté pochopitelně zaslali Matici jihlavské „jen“ čtyřicet korun a měli své první hřiště. To bylo v té době daleko za městem.

Další fotbalová hřiště postupně vznikala i na jiných místech města. Například u dnešního autobusového nádraží, ale také Na Stoupách, kde je sportovní areál dosud.

První zápasy odehrál SK proti místním německým klubům. „Hrála se prostě taková derby. Ale do Jihlavy přijeli třeba i fotbalisté z Brna. Na zápasy se už tehdy vybíralo vstupné, které šlo na provozní náklady,“ poukazuje Horký na to, že od začátku byl oddíl finančně soběstačný. Tehdejší vstupné se pohybovalo ve výši čtyřiceti haléřů za vstupenku ke stání.

Ilustrační foto
Po střetu s autem skončil motorkář v nemocnici

Za pětaosmdesát let činnosti se tým SK Jihlava pohyboval většinou v krajských soutěžích. Pouze třikrát se probojoval do divize, kde se však nikdy neusadil na delší dobu.

Divizní období se datuje do let 1954-1955, 1974-1979 a 1985-1987. Stejnou soutěž si až po SK vyzkoušel i jiný jihlavský klub, Spartak Jihlava (1989-1991).

Třetí postup SK Jihlava do divize se odehrál v roce pětasedmdesátého výročí činnosti klubu. O deset let později následovala další „oslava“. Fotbalový oddíl SK Jihlava ukončil svoji činnost…

Posledními zápasy SK byly přátelský duel s jedenáctkou internacionálů Slavie Praha a derby veteránů SK a Spartaku.

Tento zápas byl zároveň symbolickým startem nové éry jihlavského fotbalu. Právě v létě 1995 došlo ke sloučení SK Jihlava a Spartaku PSJ Jihlava, čímž vznikl nový oddíl FK PSJ Motorpal Jihlava. Spartak už předtím posunul jihlavské soutěžní maximum, nastupoval v Moravskoslezské fotbalové lize.

Ilustrační foto
Fotbalový svaz ukončil amatérské soutěže. Není to překvapení, říká Petr Nedvěd

O pět let později, v březnu roku 2000, byl založen FC Vysočina Jihlava. Na jaře téhož roku se jihlavský celek umístil v MSFL na druhé příčce, což znamenalo historický postup do druhé nejvyšší tuzemské soutěže.

Přestože nejmladší, stala se Vysočina nejúspěšnějším klubem okresu i kraje. Už po pěti letech existence postoupila do nejvyšší soutěže, kde se však ohřála pouze jednu sezonu.

Návrat mezi elitu trval šest let. První ligu potom hrála Vysočina stejnou obdobu, momentálně však znovu patří mezi druholigovou ekipu. V ní nadále patří k nejlepším celkům soutěže a letos měla velké ambice oslavit výročí jihlavského fotbalu třetím postupem do první ligy.

Zda se je podaří naplnit ale bohužel není momentálně v jejích rukách.

Významné kluby v Jihlavě

SK Jihlava
založen 1910, zánik 1995 sloučením s Spartak PSJ Jihlava

DFC Jihlava (německý klub)
založen 1918, zánik 1945

SK Viktoria Bedřichov
založen 1922, existuje dosud jako TJ Sokol Bedřichov

PAL Jihlava
založen 1948, existuje dosud jako FC Vysočina Jihlava

Doprava Jihlava
založen 1951, zánik 1958

RH Jihlava
založen 1952, zánik 1962