To už snad ani není náhoda. Jihlava má na plzeňský fotbal neuvěřitelnou smůlu. Tři roky spolu působily oba týmy v nejvyšší soutěži, každý ročník zůstala v hlavách hráčů Vysočiny po vzájemném měření sil křivda. Naposledy v pátek…

V poslední minutě prvního poločasu získali po standardní situaci domácí míč a po dvou přihrávkách směřoval vysoký centr vpřed na rozběhnutého Harise Harbu.

Ten si za půlící čarou zpracoval míč a už se hnal sám na bránu. Nedoběhl však ani k pokutovému území, protože poločas právě skončil „Šel bych sám na Kozáčika. Rozhodčí ale říkal, že už odpískal konec. My už s tím nemůžeme nic dělat," krčil rameny po utkání zklamaný útočník.

Prakticky všichni hráči i realizační tým vyprovázeli rozhodčího Zbyňka Proskeho z hrací plochy do kabin, určitě si nevyslechl nic pozitivního.

Vždyť první poločas kvůli akutnímu ohrožení favorizovaného velkoklubu „preventivně" o několik sekund zkrátil! „Měli jsme štěstí. Kdyby dala Jihlava druhý gól, asi bych byl smutnější," uvedl ve skryté narážce na tento moment plzeňský trenér Pavel Vrba. „Že byl v poločase stav jen 1:1, bylo naše štěstí," připustil ještě.

Třetí zářez

Tento moment se samozřejmě ihned probíral v poločasovém i pozápasovém programu televize. Bylo patrné, že necitlivé rozhodnutí ovlivnilo zápas ve prospěch hostů.

Pachuť hořkosti navíc Jihlava v konfrontaci s Plzní neměla poprvé. Okolnosti prvního sestupu z nejvyšší soutěže jsou dostatečně známé.

Loňský zápas s Viktorií v Jihlavě je také ještě v živé paměti. Tehdy byla v první půli Vysočina rovněž lepším týmem, brzy šla do vedení. Po půl hodině hry ale Plzeň vyrovnala gólem z jasného ofsajdu, poté nebyl domácím uznán gól Šourka.

Ve sváteční podvečer všemu nasadil korunu sudí Proske.

Až musí každého napadnout, jak to s tou proklamovanou čistotou fotbalu u nás je. Na mysl neodbytně tane hláška, kterou se proslavil jeden z profláknutých funkcionářů: „Silnější pes prostě mr.."

Nebo tomu tak není? Trenér Vysočiny František Komňacký v pozápasovém rozhovoru pro televizi Fanda jen lakonicky uvedl: „Nevěřím tomu, že se jednalo o úmysl. To se u nás neděje." Opravdu?