Další porážka. Jihlavští fotbalisté nestačili v devátém kole nejvyšší soutěže vzdorovat ofenzivně laděné Mladé Boleslavi, na jejímž stadionu prohráli 1:3 (0:2).

Vysočina vyhrála utkání na soupeřově půdě naposledy před rokem. To bylo právě v Mladé Boleslavi. Není proto divu, že se k duelu ve městě automobilů upínala jako ke studánce s živou vodou.

Optimismus jim nalil průběh posledního duelu v Olomouci, ve kterém se hráči Vysočiny přesvědčili, že mohou hrát vyrovnané zápasy s kvalitními protivníky. V neděli ale bylo všechno jinak.

Neudržitelný veterán

Domácí totiž rozhodli o vítězství už v prvním poločase. A u obou branek byl vyhlášený mladoboleslavský šutér Jan Štajner.

Už v sedmé minutě vyslal milimetrově přesnou přihrávku mezi jihlavské stopery na Nešpora, který nekompromisně prostřelil Hanuše – 1:0. Ve 38. minutě Štajner podobnou lahůdkou oslovil Jarolíma. Toho sice odzbrojil Josl, ale jen za cenu žlutého faulu a nařízení pokutového kopu. Domácí špílmachr poslal Hanuše na druhou stranu a Boleslav slavila podruhé.

Tato dvojice branek přesně vystihla průběh prvního dějství. Domácí, nažhaveni kanonádou proti Slavii, vyběhli proti Vysočině s výraznou aktivitou a byli výrazně lepší ve všech směrech.

Jihlavané nebyli dopředu vůbec nebezpeční, zárodky jakýchkoli alespoň trochu nadějných akcí nedokázali dotáhnout do konce. Poločasový stav byl přitom ještě pro Vysočinu milosrdný.

Hanuš vychytal stoprocentní šanci Chramosty i pokus Štohanzla, Nešporův pokus z nadějné pozice naštěstí minul jihlavskou bránu. „V Boleslavi jsme neodehráli dobrý zápas," připustil trenér Vysočiny František Komňacký. „Domácí byli lepší, zvlášť v první půli měli utkání pod kontrolou. Projevila se větší individuální kvalita hráčů a výsledek je pro nás ještě docela milosrdný."

Po změně stran se Vysočina trošku probudila, Jánoš ještě Millera nevystrašil, ale vzápětí domácí gólman kapituloval. Povedený centr Vaculíka přetavil v gól Haris Harba.

Rázem bylo všechno jinak. Boleslavští fotbalisté znejistěli a Jihlava opticky ovládla hru. Koloušek ale pálil nad, některé dobře rozehrané akce ukončila nepřesnost hostů.

Po čtvrt hodině proto udeřilo znovu do jihlavské branky. Míč ze standardky poslal Jarolím přímo na hlavu Ščuka – 3:1.

A bylo po utkání. Jihlava už se na nic nevzmohla, domácí v pohodě dohrávali duel a s přehledem hlídali vítězství. „Krátce jsme se tam nadechli, mohli jsme zápas víc zdramatizovat, ale nevytvořili jsme si tam další větší šanci," věděl trenér Jihlavy.

Vysočina tak i popáté na půdě protivníka padla. Navzdory tomu, že například ve třech posledních duelech venku nasázela soupeřům šest branek.

Hlad po gólech je však draze vykupován. Ve zmíněných třech utkáních totiž Jihlavští jedenáctkrát inkasovali… „Naše bolest v laciném inkasování nás provází celou podzimní část. Nemám dobrý pocit z naší hry, protože je tam tolik zmetků, tolik špatných věcí a přihrávek, že se až divím," povzdechl si Komňacký.