Vysočina na jaře prohrála pouze tři utkání. I tak nad ní stále visí hrozba sestupu. „Ze třinácti zápasů jsme udělali dvacet bodů, přesto jsme se nikam neposunuli. Na psychiku to je hodně náročné,“ připouští před posledním utkáním jihlavský trenér Martin Svědík. „Bohužel jsme chytli ročník, kdy nám na záchranu třicet bodů asi stačit nebude.“

Jihlavští této mety dosáhli po minulém utkání v Brně (0:0), předposlední Karviná má však jen o tři body méně. Pokud by vyhrála, dotáhne se na Vysočinu a zásluhou vzájemných zápasů by na tom byla lépe. V tom případě by jihlavský celek k záchraně potřeboval, aby Baník doma neporazil již jistě sestupující Zbrojovku.

Libuše Dvořákové se po výhře v Miss Prima křivky pustila do další výzvy. Hubne a posiluje.
Budu mít o čem vyprávět svým vnoučatům, směje se miss Libuše Dvořáková

Úkol před utkáním je tak jasný. Získat alespoň jeden bod. „Kalkulovat nemůžeme,“ odmítá hru na remízu Svědík, přesto připouští: „Jasně, budeme hrát ze zabezpečené obrany. Nikdo od nás nemůže čekat ofenzivní smršť. Víme, v čem je naše síla.“

Podobně hovoří i stoper Petr Buchta. „Hrát na remízu nejde. Musíme do toho jít s tím, že chceme vyhrát,“ uvědomuje si opora zadních řad Vysočiny, která se na utkání hodně těší. Přímého souboje o záchranu s Karvinou se nebojí. „Pro mě osobně je lepší, když je zápas nějak vyšperkovaný. To pak člověka víc baví,“ usmívá se.

Ani Karviná na jaře nebyla za vyloženého otloukánka. Prohrála jen o zápas víc než Vysočina. Ale i ona ztrácí zásluhou častých remíz. Nerozhodně hrála sedmkrát. Naposledy doma s Baníkem Ostrava, kdy ji bezbrankový výsledek udržel ve hře o záchranu. „Remízu Slovácka se Zlínem jsem čekal, remízu v Karviné ale ne. Tam jsem si myslel, že bude jiný výsledek,“ přiznal Buchta. V případě výhry Ostravy by již byla sestupová tajenka vyřešena…

Takto se rozhodne ve vzájemném měření sil. „Jaro máme skvělé, jen tři prohry, ale stále to nestačí. Musíme holt bojovat až do samého konce a doma to urvat,“ burcuje zkušený záložník Lukáš Zoubele.

Hosté před rozhodujícím duelem vsadili také na nečekaný krok. Odvolali trenéra Muchu, které nahradí pro tento zápas sportovní ředitel Lubomír Vlk. Co se tedy dá od utkání očekávat?

„Karviná bude houževnatý soupeř, bude to bolet, čeká nás zřejmě hodně soubojů. Asi to nebude moc pěkný fotbal. Ale třeba nás překvapí a bude to jako Barcelona proti Realu,“ odlehčuje napětí stoper Buchta.

Duel Jihlava - Karviná začíná v 16 hodin.

Rekonstrukce Brněnského mostu v Jihlavě.
Část Brněnského mostu visí ve vzduchu