Stando, jako šéftrenér mládeže pro Kraj Vysočina jste se stal tzv. Grassroots (fotbal pro všechny – pozn. autora) manažerem. Co tato funkce pro vás znamená?
Naše pozice se na svazu změnila. Už právě nejsme šéftrenéři mládeže, ale právě zmiňovaní Grassroots manažeři. Každému krajskému fotbalovému svazu bylo pořízeno auto, které dostalo název Fačr-mobil.

K čemu tento Fačr-mobil slouží?
Slouží jako výrazný servis pro kluby v daném regionu, zejména v otázce metodiky, který navazuje na projekt „Létající trenéři mládeže". Projekt, kdy vybraní trenéři v kraji objíždějí kluby, kde předvedou tréninkovou jednotku k dané mládežnické kategorii. Tento projekt trvá už pět let. Fačr-mobil je vybavený veškerými tréninkovými pomůckami

Auto tedy slouží pro kluby, které mají mládež?
Převážně tomu tak je. Chceme pomoci klubům, které zakládají školičku, přípravku nebo se prostě snaží oživit mládež. Snažíme se jim pomáhat s dotacemi nebo jak myšlenky s mládeží dobře rozjet nebo posunout dále jejich tréninkový proces s mládeží.

Stando, a jak si tě trenéři mohou pozvat na svůj trénink?
Stačí se na mě obrátit a domluvíme termín naší návštěvy. Fungujeme takto celý rok. Teď je období trénování v tělocvičnách, které májí svá specifika. Tudíž můžeme pomoci se spoustou impulzů do tréninku a třeba i s lepší organizací. Budeme jezdit také zejména do škol a školek a vzdělávat učitele a učitelky ve fotbalové osvětě, co a jak dělat s dětmi v hodinách TV.

Vy jste funkci šéftrenéra mládeže pro Kraj Vysočina přebíral po Romanu Kučerovi, který nasadil vysokou laťku. Jak jste jmenování vůbec vnímal?
Roman Kučera tady udělal obrovský kus práce ohledně mládeže. Máme nadstandardní počet mládežnických týmů v kraji. Trochu nás tlačí bota v dorostenecké kategorii, jak na okresech, tak v kraji. S Romanem Kučerou jsem spolupracoval dlouho předtím, takže se snažím na jeho práci navázat.

Takže jste věděl, do čeho jdete?
Věděl jsem přesně, co mě čeká za práci. Informací jsem od Romana měl hodně, navíc mě dva měsíce ve funkci zaučoval. Samozřejmě tato pozice je více manažerská, úřední než čistě o trénování. Samozřejmě byla to změna, ale myslím si, že jsem se snažil svou novou roli dobře uchopit. Výsledky Romanovy práce jsou vidět nyní, výsledky mé práce budou vidět s odstupem let. Věřím, že cesta mládeže v našem kraji bude správná, jako byla doteď.

Za éry Romana Kučery začaly spousty fotbalistů hrát tuzemskou nejvyšší soutěž, a dokonce se někteří dostali do zahraničních soutěží. Vidíte vy nyní nějaké talenty, které by mohly napodobit Tecla, bratry Kopice, Vydru, Gebre Selassie, Klimenta, Rabušice, a další?
V kraji jsou spousty šikovných hráčů, kteří jsou sdruženi v FC Vysočina nebo v nově zřízené akademii kraje Vysočina. Nemám takové zkušenosti, jako měl Roman Kučera, abych dokázal čtrnáctileté kluky odhadnout, jestli to opravdu dotáhnou na nejvyšší mety. Specifik k překonání k dospělému fotbalu je několik. Teď se například z ročníku 1997 chytil v Jihlavě David Štěpánek, Jiří Klíma střílí góly ve druholigovém Znojmě. V dalších ročnících jsou hráči, kteří mají velkou perspektivu, v Jihlavě se rýsuje i gólman Ondřej Mastný ročník 2002, ve kterém vidíme velkou naději, co se týče tohoto postu. I pro něj je to ale ještě dlouhá cesta.

Jihlava si ve výchově mládeže získala v České republice hodně velký kredit. Platí to nadále?
Určitě. Plně nemohu hovořit za klub, ale Jihlava je vnímána velice dobře. Plno hráčů udělalo Jihlavě výbornou reklamu. Patříme mezi malý kraj, přesto dokážeme společně s Jihlavou vychovat fotbalisty, kteří mohou nastupovat v I. lize. Teď se v Teplících zabydlel Tomáš Kučera, v Jablonci hraje už zmiňovaný Stanislav Tecl.

Jak vnímá mládež Krajský fotbalový svaz Vysočina?
Musím říci, že velice zodpovědně. Je tam neskutečná podpora od výkonného výboru. V tomto směru si nemohu stěžovat takřka na jedinou věc, ve které bych nebyl podpořen, nebo že by někdo nesouhlasil s mými myšlenkami. Jsem za to rád, o to je větší moje odpovědnost za projekty a směr mládeže.

Můžete být konkrétnější?
Od nového ročníku bude na každém okrese zřízena pozice hlavní okresní trenér, který bude víceméně mojí prodlouženou rukou. Já jim říkám malí profesionální trenéři mládeže. Tito lidé budou na okrese zajišťovat vzdělávání, skauting hráčů, okresní výběry, pořádání turnajů… Slibujeme si od toho hlavně kvalitní podhoubí, bez kterého nemůže fungovat pyramida nahoře. Záleží nám na okresních soutěžích, aby bylo co nejvíce mládežníků a vytvořena široká mládežnická základna, protože za poslední období skončilo v celé UEFA patnáct miliónů fotbalistů, což je obrovské číslo.

FC Vysočina Jihlava reprezentuje Kraj Vysočina v nejvyšší soutěži a nyní je na sestupovém místě. Mělby sestup na výchovu mládeže velký vliv?
Samozřejmě tento stav A-týmu Jihlavy nikoho z nás netěší. Tomu týmu se výsledkově nedaří, nemohu říci herně, protože mi přijde, že třeba zápas se Zlínem odehráli dobře, ale tým je pořád v krizi. Vnímáme to tak, ano první liga je kredit a lákadlo pro rodiče i samotné kluky, ale já bych to tak nevnímal. Dá se dělat dobrá mládež i s druhou ligou dospělých. Já jsem přesvědčený o tom, že to mládežnickým trenérům vítr z plachet nevezme.

Do Jihlavy jste odešel z Havlíčkova Brodu, kde jste zkvalitnil práci s mládeží a zasloužil se o její rozvoj. Udělal jste tam velké penzum práce. Jak vnímáte havlíčkobrodský fotbal nyní?
Na celé situaci mě mrzelo to, jak musel Ondřej Pavlas (bývalý předseda FC Slovan – pozn. autora) odejít. To byl člověk, se kterým jsem se ve všech věcech neshodl, což je zcela normální, ale odvedl velký kus práce. Ve finále odešel zadními dveřmi a takto by to být nemělo. Neříkám, že měl být ohňostroj, ale mělo to skončit podáním ruky, oceněním a veřejným poděkováním. Na moji pozici nastoupil Tomáš Tůma, který mě plnohodnotně nahradil. Je to trenér s velkým elánem, myšlenkově jsme si hodně podobní. Klub se nějakým způsobem dál vyvíjí. Áčku se daří a přeji mu, aby se vrátilo do divize. Nové vedení hodnotit nechci, protože to na mě nedoléhá, ale věřím tomu, že se fotbal bude vyvíjet dobrým směrem.