Už jde do tuhého! Situace na konci prvoligové tabulky se nevyvíjí pro fotbalisty FC Vysočina růžově. Na ještě větším významu tak nabylo sobotní utkání dvanáctého kola, ve kterém na domácím stadionu přivítá Jihlava fotbalisty Jablonce. Jakýkoliv jiný výsledek než výhra bude zřejmě pro Vysočinu znamenat místenku na sestupovou příčku.

Jihlavští fotbalisté sice získali v minulém kole první letošní bod na trávníku soupeře, ale situaci v tabulce jim to nevylepšilo. „Výsledky konkurentů nám nenahrály. A možná bude hůř," chmuřil se po utkání na Bohemians gólman Jaromír Blažek.

Kritickou situaci si uvědomuje i stoper celku Jiří Krejčí. „Jsme v situaci, kdy potřebujeme každý bod," potvrzuje.

Vysočina proto musí v nadcházejícím duelu proti Jablonci hrát jednoznačně na vítězství. „Podle výsledku tohoto utkání se odvine, v jaké pohodě půjdeme do zbývajících duelů na podzim," burcuje svěřence trenér František Komňacký.

Ten měl bolavou hlavu především z výkonu svého týmu v posledním utkání. V něm se hráčům nedařilo téměř vůbec nic, výkon proti Jablonci musí být o hodně procent lepší. „Jsme pod tlakem a na kluky to asi doléhá," připouští Blažek.

Severočeši patří v posledních letech mezi širší špičku naší nejvyšší soutěže, a jde z nich před utkáním respekt.

Ale ani jablonečtí fotbalisté v této fázi Gambrinus ligy nepředvádí zcela stoprocentní výkony.

Sice nyní třikrát neprohráli, ale celkově z pěti posledních utkání zvítězili jen jednou. A to ještě zásluhou sporné branky v samém závěru duelu se Slavií. V tabulce je FK Jablonec na šesté příčce se ziskem šestnácti bodů.

Protivníka se jihlavští hráči nebojí. Spíše vlastního výkonu. „My ale fotbal hrát umíme," ujišťuje Blažek. „Jde především o to, abychom přidali více srdíčka a bojovnosti."

S tím nemívají jihlavští hráči v domácím prostředí problém. Sebevědomí a entuziasmus, podpořený tradičně výbornými fanoušky, povyšují tradičně jejich výkon na vyšší úroveň.

Na podporu diváků se v sobotním večeru domácí hráči opět těší. „Potřebovali bychom vstřelit první branku, náš výkon pak jde vždy strmě nahoru," přeje si před duelem Komňacký. „Naopak, dostane-li se soupeř do vedení, může hrát zezadu, a naše úloha se tím ztíží."

Přes veškerou kritiku za poslední výkon je však potřeba vyzdvihnout práci celku v defenzivě. „V posledních třech utkáních (včetně poháru pozn. autora) jsme neinkasovali. Naše obranná fáze se zlepšila, od toho se musíme odrazit," ví trenér týmu.

Sobotní duel Vysočiny s Jabloncem začíná na stadionu v Jiráskově ulici ve 20.15 hodin a vstupenky jsou ještě k dispozici.