Dokázali to. Fotbalisté Vysočiny porazili v předehrávce čtrnáctého kola první ligy Zbrojovku Brno 2:0 a zastavili tak sérii neúspěchů. Plný počet bodů si připsali po čtyřech kolech a na podzim teprve potřetí.

Utkání hrané za vytrvalého deště nemělo od začátku příliš vysoké tempo. Až v jedenácté minutě vzrušila promrzlé ochozy tutovka Vysočiny. Nerad našel překrásnou uličkou ve vápně Brna rozběhnutého Vaculíka, který však v ideální pozici sám před Melichárkem začal vymýšlet další kombinaci a hosté odkopli do bezpečí.

Na druhé straně ve 22. minutě Michal Škoda šikovně obešel tři hráče Vysočiny, probil se až před Hanuše, jeho technická střela ale minula nejen jihlavského gólmana, ale o pár decimetrů i jeho branku.

Hra se odbývala především ve středu hřiště, do poločasu zaujaly už jen tři momenty. Ve 26. Krejčí pokusem z dvaceti metrů jen přestřelil. „Naši hráči byli odhodlaní pro úspěch udělat maximum. Měli jsme tam šance, které jsme neproměnili, a na čas to poznamenalo naši psychiku," glosoval dění trenér Vysočiny Milan Bokša.

O šest minut později vystrašil Hanuše Šourek, který tečoval hlavou Brigantův pokus do protipohybu svého brankáře. Naštěstí míč skončil těsně vedle tyče. V závěru první půle potom Lutonský nádhernou ranou napálil jen břevno Hanušovy branky, odražený míč hlavičkoval na malém vápně osamocený Řezníček mimo prázdnou jihlavskou svatyni!

Jestliže v první části hry bylo vzruchu poskrovnu, po změně stran ospalá hra nudila ještě více. Jako zjevení proto působila rychlá akce domácích v končící hodině hry. Batioja nebojácně vnikl do hostující obrany, patičkou vyslal Mešanoviče, který si dovolil kličku na vyběhnuvšího Melichárka a měl před sebou prázdnou branku soupeře. Brněnský brankář stačil ještě zatáhnout za záchrannou brzdu, ale z nařízené penalty se Vaculík nemýlil.

O deset minut později bylo na promáčeném trávníku ještě veseleji. Po pravé straně se prosmýkl Vaculík a jeho přízemní centr proletěl malým vápnem až na zadní tyč. U ní byl skluzem včas Batioja a navýšil vedení domácích.

Zaskočení hosté se na kloudnou odpověď nezmohli. „Ve druhém poločase jsme směrem dopředu prakticky neexistovali, jako bychom si o přestávce řekli, že nesmíme vystřelit na branku," kroutil nevěřícně po utkání hlavou brněnský trenér Václav Kotal. „Opravdu nechápu, co se s týmem po změně stran stalo."

Naopak domácí drželi míč a dohrávali zápas na útočné polovině. „Bylo patrné, že po naší vedoucí brance si hráči začali více věřit," těšilo spokojeného Bokšu.