Potvrdit body z jihu. Druhý nováček první ligy čeká během týdne na jihlavské fotbalisty. V Českých Budějovicích dokázala minulou sobotu Vysočina vyhrát, o totéž se bude snažit v sobotu i proti Hradci Králové. Případný úspěch by přinesl jihlavskému týmu nejen tradiční tříbodovou odměnu, ale také výraznější odstup od sestupových pozic tabulky.

Ve své prvoligové historii se Vysočina dosud střetla s dvaceti soupeři. Hradec Králové je jedním ze čtyř protivníků, který Vysočinu ještě nedokázal porazit.

O prodloužení této příjemné bilance se budou snažit Jihlavané v sobotu na svém stadionu posíleni o pohodu po jasném vítězství v Českých Budějovicích. „Výhra to byla hodně důležitá," uvedl pro Deník kapitán týmu Lukáš Vaculík, který se na úspěchu podílel duem proměněných penalt. „Získali jsme tři body, paráda, ale ještě je musíme potvrdit proti Hradci Králové. Pokud se nám to podaří, budeme moct jaro dohrát v relativním klidu bez přímých existenčních starostí."

Důležitost duelu si uvědomují i hosté. Ti se po delší době vyšplhali ze sestupových pozic, jenže na Budějovice mají k dobru jen lepší skóre. Východočeši jsou tak stále jedním z nejvíce ohrožených celků ligy. „Pokud se chceme zachránit, musíme vyhrávat. A tak to bude až do konce soutěže," uvědomuje si Bohuslav Pilný. Ten je de facto hlavním trenérem letošního nováčka, byť kvůli absenci patřičného vzdělání figuruje v zápisech o utkání jako asistent.

Populární Votroci tak vlastně kopírují situaci, ve které se na podzim ocitl i jihlavský celek. Zde už ale v zimě Romana Kučeru vystřídal Luděk Klusáček. Tedy kouč, který v Hradci Králové rovněž působil. Na podzim roku 2007 nasměroval tehdy druholigový klub k postupovým oslavám, sám se však na nich už nepodílel. Odešel v polovině sezony s Ivanem Haškem do Dubaje.

Hradeckou minulost má i útočník Haris Harba, který do Jihlavy přestoupil z Hradce Králové před minulou sezonou, ve které Východočeši elitní společnost opustili.

Bosenský útočník dokonce vloni na podzim svůj bývalý klub sestřelil. Vysočina na východě Čech vyhrála 3:0, Harba skóroval dvakrát. „Zlomil nás úvodní inkasovaný gól," vzpomíná Pilný, který nachází pro nadcházejícího protivníka velká slova uznání: „Jihlava podala v Českých Budějovicích naprosto vynikající výkon, byla radost se na její hru dívat. Takže nás čeká opravdu velice těžký soupeř," uvedl Pilný na hradeckém klubovém webu.

Ale také Hradec Králové budí aktuálními výkony respekt. Na jaře přivezl cenný bod z Mladé Boleslavi, těsně po boji padl doma s Plzní, poté vyhrál na Slovácku a doma s Bohemians. Sedm jarních bodů proti pěti jihlavským.

Co bude platit víc? Rozhodovat se začne v sobotu v sedmnáct hodin na stadionu Vysočiny.