Po Jihlavě, která měla postup jistý díky svým sportovním výsledkům i udělení prvoligové licence, se ve středu dočkalo i v druhé lize až čtvrté Brno. Jeho vstupenku do nejvyšší soutěže odhlasovalo ligové shromáždění klubů.

Vítěze druhé ligy, Ústí nad Labem, totiž mezi elitu nepustil nevyhovující stadion. Jelikož licenční tribunál týmu neudělil prvoligovou licenci, řešilo shromáždění jeho žádost o výjimku. „Závěr byl takový, že naprostou většinou žádost zamítlo, tedy neumožnilo, aby Ústí hrálo ligu na jiném stadionu," uvedl předseda Ligového shromáždění a místopředseda Fotbalové asociace České republiky za ligu Dušan Svoboda.

Ani třetí v pořadí, Sokolov, licenci pro první ligu neobdržel. A podání žádosti o výjimku vzdal. „Sokolovští funkcionáři připustili, že úpravy stadionu podle licenčního manuálu jsou pro ně nyní finančně nedostupné," prozradil po jednání shromáždění ředitel FC Vysočina Zdeněk Tulis.

Dalším v řadě uchazečů o postup tak byla ještě před rokem prvoligová Zbrojovka Brno. Po mizerném podzimu došlo na jaře k hernímu i výsledkovému vzepětí a Brňané nakonec i díky problémům konkurentů slaví návrat. „Čeká nás těžká práce, ale o to příjemnější. Na ligu se připravujeme delší dobu. Jsem přesvědčený, že fotbal na profesionální úrovni má ten pravý smysl jenom v nejvyšší soutěži. První liga je výkladní skříň českého fotbalu a největší motivace pro hráče, trenéry i funkcionáře," sdělil po Ligovém shromáždění v Praze sportovní ředitel Zbrojovky Zdeněk Kudela.

Do ligy tak jdou týmy, které o účast v ní enormně usilovaly. „Myslím si, že rozhodnutí o postupu Brnu je ku prospěchu celé soutěže," uvedl Tulis. „Domnívám se totiž, že oba postupující týmy – Jihlava a Brno – přinesou Gambrinus lize přidanou hodnotu. Jak svojí herní kvalitou, tak i úrovní zázemí a zájmem fanoušků."

Naopak v ústeckém klubu panuje pochopitelně smutek. „Samozřejmě je to velké zklamání, že si kluci nezahrají první ligu, když si ji vybojovali na hřišti. Jenže sportovní hledisko tady, bohužel, nerozhoduje. S tím se musíme smířit," krčil rameny sportovní manažer Ústí Stanislav Pelc. „Za poslední rok se na stadionu nic neudělalo, to je zkrátka fakt. Ale už je připraven harmonogram prací a brzy by se rekonstrukce měla rozeběhnout," věří Pelc.

Přesto z manažera nevyprchává zklamání z toho, že klub nedostal druhou příležitost. „Ani nebyla šance tam něco zvrátit. Hned po úvodním slově se hlasovalo. Až na pět lidí, kteří se zdrželi, byli všichni proti nám. Nechci říci, že to bylo dopředu domluvené, ale postoj klubů byl jednotný," hořce uzavřel Pelc.