Fotbalová Vysočina vyrážela do Jablonce s pokorou. Trenér Michal Hipp zdůrazňoval hráčům kvality protivníka a jeho skvělou bilanci v přípravě.

Od úvodu zápasu se také domácí natlačili na protivníka, ten ale dlouho odolával. „Deset patnáct minut jsme soupeře do ničeho nepustili, pokud nepočítám střely z dálky. V zápase ale byly čtyři situace, které výrazně zasáhly do vývoje utkání," hodnotil zápas Hipp.

Jaké situace měl kouč Vysočiny na mysli?

MOMENT PRVNÍ, VYLOUČENÍ KUKOĽA. Jablonecký mladík Breda vyslal dlouhým pasem za obranu Jihlavy rozběhnutého Tecla. Toho těsně před vápnem zápasnickým chvatem zastavil Kukoľ. „Oprávněná červená karta, náš hráč Tecla fauloval," nezapochyboval nad rozhodnutím sudího Hipp.

Celé akci předcházela chyba hostů na útočné polovině. „Celé to vzniklo po naší standardce, která se nám nepodařila," štvalo stopera Krejčího, kterého právě Kukoľ suploval. „Já jsem se nestačil vrátit. To se nám nesmí stávat," uznal Krejčí, který byl po změně stran u první inkasované branky. „Špatně jsem tam odhlavičkoval míč a domácí šli do vedení. Pak už jsme to měli těžké."
NÁZOR DENÍKU: Správné rozhodnutí

MOMENT DRUHÝ, ZÁKROK NA VOLTRA. Pět minut před koncem prvního poločasu přinesl dvě příležitosti útočníka Voltra v domácím vápně. Nejprve mířil nepřesně, vzápětí se ale na penaltě dostal k míči znovu. Tentokráte po kontaktu se soupeřovým obráncem čas k zakončení nedostal. Sudí Lerch nijak nereagoval. „Já to ze svého postavení přesně neviděl, ale podle hráčů to byla jasná penalta," štvalo Hippa.
NÁZOR DENÍKU: Chybné rozhodnutí sudího ve prospěch Jablonce

MOMENT TŘETÍ, ZRANĚNÍ HANUŠE. Velká opora Vysočiny od začátku duelu prokazovala znovu velmi dobrou formu. Měl několik těžkých zákroků, svým výkonem uklidňoval spoluhráče. Těsně před přestávkou se ale nepříjemně zranil na pravém boku.
Ani tato rána hosty ještě nesrazila zcela do kolen. „Měli jsme tam náznaky dobrých akcí, nemyslím si, že bychom byli úplně horší," uvedl k pasáži před prvním inkasovaným gólem kapitán Jihlavy Ondřej Šourek.
NÁZOR DENÍKU: Odchod zraněné brankářské jedničky byl nepříjemný, náhradník Rakovan ale za obdržené branky nemohl

MOMENT ČTVRTÝ, PENALTA A VYLOUČENÍ KREJČÍHO. Hbitý Tecl si opět jednou zaběhl za obranu hostů, Krejčí jej ale stíhal. V souboji bok po boku Tecl padá, míč doputoval do náručí Rakovana. Tím ale také skončily ambice Jihlavy, sudí nařídil penaltu a stopera Vysočiny vyloučil. „Já jsem dobíhal k oběma hráčům, chytal jsem míč, a najednou penalta," divil se ještě po utkání Matej Rakovan. „Hodnotit to ale nebudu, stejně to nemá smysl."

Hodně rozčilený byl v ten moment i druhý stoper Šourek: „Jirka (Krejčí) hrál balon, Tecl jej kopnul do nohy a sudí nařídil penaltu. Těžko s tím můžeme něco dělat," krčil rameny zkušený obránce.
NÁZOR DENÍKU: Tento zákrok byl srovnatelný s tím na Voltra. Zde tedy rozhodčí nepoužil stejný metr a chybně rozhodl ve prospěch Jablonce. Přísné se zdá i vyloučení Krejčího, který byl na stejné úrovni s Teclem, a hodnocení jeho zákroku jako zmaření vyložené brankové příležitosti bylo od sudího spíše necitlivé než taxativně pravidlové.

Utkání tak Jihlavané výsledkově nezvládli a spadli na sestupovou pozici. Od výkonu na severu Čech se však tým může odrazit. „Nemám, co bych hráčům vytknul," uznal lodivod Hipp. Ke smůle Vysočiny ale v pátek přijede na její stadion silná Slavia.

Dokáže se tým bez dvou vyloučených, a velmi pravděpodobně i bez zraněné gólmanské jedničky, vyhecovat k prvnímu letošnímu bodovému zisku?