Šlágr sedmadvacátého kola fotbalového krajského přeboru mezi Starou Říší a Ždírcem nad Doubravou měl jednoznačný průběh. Domácí fotbalisté si došli, i díky parádnímu závěru, pro zaslouženou výhru 5:1, a tím se udrželi v kontaktu s první Bystřicí.

STARÁ ŘÍŠE – ŽDÍREC N. D. 5:1

Domácí posadil do sedla už ve 4. minutě Tichánek. Jeho přímý kop tečovala zeď do protipohybu bezmocného Rezničenka. „Chtěli jsme hrát fotbal, ale když ve 4. minutě dostanete gól, je to těžké," kroutil hlavou trenér hostů Miroslav Plíšek. Nabuzená Stará Říše se hnala dopředu, Brnický prošel středem hřiště, nahrál Tichánkovi, který tentokrát brankáře hostí neprostřelil. Po chvíli to zkoušel z dálky Príborský, ale jeho střela šla jen doprostřed branky. Až ve 21. minutě se Vácha parádně uvolnil na vápně, prostrčil mezi stopery na Tichánka, který si obhodil Rezničenka a zvýšil na 2:0.

Ždírec se osmělil až po půlhodině hry. Takács se uvolnil na lajně, ale Neuman mu zmenšil střelecký úhel a vychytal ho. Snížit se pokoušel Novotný, jehož dělovka neměla gólové parametry. A dalekonosná rána Klimeše rozkmitala jen břevno domácí svatyně. Na druhé straně už byl po Ryglově střele Rezničenko překonán, ale na brankové čáře hasil pohotový Pátek. Těsně před koncem první půlky se opřel do míče Adamec, ovšem Neuman byl u pravé tyče včas.

Druhá půlka začala vlažně a první rána z Váchovy kopačky přišla až po sedmi minutách. Ždírec se snažil kombinovat, ale narážel na dobře pracující obranu domácích. Do šance se dostal až po rozehrané standardce, ale Kisilko koncovku nezvládl.

Stará Říše hledala okénka v hostující defenzivě, a těch postupem času přibývalo. Akce po ose Tichánek, Vácha a Brnický ještě gólem neskončila, stejně tak i Ryglova hlavička po následném rohu. Ovšem v 67. minutě už to bylo 3:0. Ždírečtí si nepohlídali náběh Rygla, který předložil míč před prázdnou branku střídajícímu Osumanovi. Netrvalo dlouho a domácí se radovali znovu. Kadlec prostřelil z přímáku zeď a nedal Rezničenkovi šanci. Domácí v závěru excelovali a skórovat mohl Rygl, ale v jasné pozici vystihl jeho záměr brankář Dekory. V 84. minutě se dostali hned tři hráči za obrannou linii soupeře. Osumanu nic nevymýšlel a zvýšil na 5:0. Nečekanou tečku za nedělním jednoznačným šlágrem udělal hostující hráč Adamec, který proměnil v poslední minutě pokutový kop.

„Soupeře jsme přehráli a zaslouženě vyhráli. Ždírec přijel hrát fotbal, což nám vyhovovalo, a nakonec to mohlo skončit i vyšším rozdílem. Závěr vyzněl jednoznačně pro nás a alespoň jsme si spravili chuť a udobřili fanoušky," těšilo po utkání kouče domácích Luďka Kovačíka, jehož protějšek Miroslav Plíšek byl po utkání rozladěný. „Ve druhé půlce jsme celkem drželi míč, jenže bylo to jen po vápno, chyběl nám gól. A vzadu to bylo vabank, nepohlídali jsme si ofsajdsystém a jednou se nám rozestoupila zeď. Myslím, že výsledek neodpovídá předvedené hře," dodává ždírecký trenér.

Góly: 4. a 21. Tichánek, 67. a 84. Osumanu, 73. Kadlec – 90. Adamec. Rozhodčí: Čech – Kliner, Tesař. ŽK: 0:1. Diváci: 140. Poločas 2:0. Stará Říše: Neuman – Dvořák, Kadlec, Hekerle, Príborský – Vokoun (74. Kubát), Tichánek, M. Pokorný, Rygl – Brnický (65. R. Pokorný), Vácha (65. Osumanu). Ždírec n. D.: Rezničenko – Takács, Kysilko, Čalkovský, Votava (70. Baren) – Pátek, Matějka, Novotný, Kučera – Klimeš, Adamec. Nejlepší hráči: Tichánek, Kadlec, Osumanu.