Galerie: Tvaroh a sýry

Spotřeba mléka a mléčných výrobků stoupla během pandemie na historicky nejvyšší úroveň. Průměrný Čech spotřeboval 262,5 kilogramu mléka a mléčných výrobků. Češi tak téměř vyrovnali průměr Evropské unie, který činí 265 kilogramů. Mléčné výrobky jsou přitom důležitou součástí stravy. Zejména by je měly kvůli zdravému vývoji konzumovat školní děti, které se nyní po dlouhotrvající domácí výuce vracejí do běžného života. „Ideální jsou přirozeně zkvašené mléčné výrobky, jako je jogurt, skyr či kefír,“ uvedl nutriční specialista Pavel Suchánek. S mléčnými výrobky by měly začínat již malé děti. Význam mléka a mléčných výrobků si podle výrobců uvědomuje stále více lidí. Vrásky však předsedovi Českomoravského svazu mlékárenského Jiřímu Kopáčkovi dělají rostlinné náhražky. „Výrobci je někdy propagují ne zcela korektní kampaní a nazývají je termíny, které legislativa výhradně určuje pro mléko,“ říká. Náhražky se přitom mléčným výrobkům nemohou rovnat především z hlediska výživové hodnoty a látek, které potřebujeme dostat do těla – bílkovin, vitamínů a minerálů.