Ovesná polévka

2 lžíce másla, 1 mrkev, 1 petržel, 1/4 malého celeru, 200 g růžičkové kapusty (cca 30 kuliček), 2 lžičky soli, 1/2 hrnku (jemných) ovesných vloček, čerstvá petrželka

V hrnci rozehřejte máslo, vhoďte na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer, celé očištěné kapustičky a sůl. Tři minuty smažte. Zalejte litrem a půl vody, přidejte ovesné vločky a přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte polévku 30 minut do změknutí kapusty. Nakonec přidejte nadrobno nakrájenou petrželovou nať.

Ovesné medové sušenky

1 hrnek ovesných vloček, 1 hrnek špaldové či pohankové mouky, 1 hrnek strouhaných vlašských ořechů, 1/4 lžičky skořice, 1 lžička mleté vanilky, 4 lžíce sezamových semínek, 1 a 1/2 lžičky jedlé sody, 130 g másla nebo ghí, 3 lžíce medu, 2 lžíce vody

Rozehřejte troubu na 150 °C. Ve větší míse promíchejte ovesné vločky, mouku, ořechy, skořici, mletou vanilku, sezamová semínka a jedlou sodu. Máslo spolu s medem rozehřejte v malém kastrolku. Ke konci vmíchejte vodu. Máslovo-medovou směs nalijte do mísy a dobře promíchejte se suchými ingrediencemi. Z těsta tvarujte malé tlustší placičky a pokládejte je na plech s pečicím papírem. Nechávejte mezi nimi více místa, protože se trošku roztečou. Pečte zhruba 15 až 20 minut dozlatova. Upečené sušenky opatrně vyjměte z plechu, dejte na mřížku nebo prkénko a nechte vychladnout. Uskladněte v nádobě bez přístupu vzduchu. 

Banánové řezy z ovesných vloček

180 g ovesných vloček, 50 g vlašských ořechů, 1/2 sáčku prášku do pečiva, 1/2 lžičky mleté skořice, 60 g hnědého cukru, špetka soli, 2 banány + další pro podávání, 200 ml mléka, šťáva z poloviny citronu, 1 vejce, 1 lžíce vanilkového extraktu, 50 g rozpuštěného másla, omáčka ze slaného karamelu

V jedné míse smíchejte ovesné vločky, nasekané vlašské ořechy, prášek do pečiva, skořici, hnědý cukr a sůl. V druhé rozmixujte banány, mléko, citronovou šťávu, vejce, vanilkový extrakt a zchladlé rozpuštěné máslo. Směsi smíchejte dohromady a vlijte na menší plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 180 °C cca 20 až 25 minut. Řezy podávejte s čerstvým banánem a ohřátou omáčkou ze slaného karamelu.

Autor: Lenka Formánková