Švýcarsko

Ve všední dny se Švýcaři obvykle drží rychlých, ale sytých snídaní, jako je tradiční birchermüesli. Tato směs ovesných vloček, ovoce a ořechů, podobná granole, se obvykle podává s hustým jogurtem, připomíná server CNN, který se tématem zabýval.

Víkend je ale ve znamení času stráveného s rodinou a přichází na řadu typický švýcarský brunch (spojení anglických slov breakfast a lunch, tedy snídaně a oběd). Vedle rösti, což jsou placky podobné naším bramborákům, sýrů a uzenin hraje hlavní roli na brunchovém stole takzvaný zopf. Tento pletený sladký chléb je velmi podobný naší vánočce a podává se nejčastěji s máslem, medem a marmeládou.

Etiopie

"Když si v Etiopii dáte qurs, tedy v překladu snídani, je velmi pravděpodobné, že budete jíst nějaký typ kaše," píše server CNN. Po celém světě jsou známé vločkové či semínkové směsi, v africké zemi je však nejoblíbenější pikantní kaše zvaná genfo. Vyrábí se smícháním ječné mouky s vroucí vodou. Z těchto dvou surovin vznikne husté, lepivé těsto, do kterého se uprostřed vyhloubí malá prohlubeň. Jamka se naplní přepuštěným máslem smíchaným s takzvaným berbere, barevnou směsí koření. Kolem okrajů genfo se většinou nanášejí malé kopečky bílého jogurtu.

Japonsko

Japonské snídaně bývají typicky slané. To, na čem si Japonci ráno pochutnávají, je minimálně pro nás Čechy velmi netradiční a spíše bychom jejich pokrmy zařadili do obědového nebo večerního jídelníčku. Typická ranní jídla se skládají ze spousty malých talířků, z nichž každý obsahuje pár kousků nějakého tradičního japonského pokrmu.

Zastoupeny jsou hlavně ryby jako losos nebo makrela, najdeme tu i miso polévku, nakládanou zeleninu a rýži. Nechybí ani tradiční tamagoyaki, slaná rolovaná omeleta vyrobená z tenkých vrstev vajec typicky smažená na trojúhelníkové pánvi.

Island

Svůj den startují islanďané životodárným lysi, olejem z tresčích jater, které je bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin a je jedním z vedlejších produktů tamního průmyslu. 

Ovšem představa rybího oleje nalačno je pro mnoho lidí poměrně děsivá. Proto existuje i chutnější ranní jídlo, které je typické pro tento severský ostrovní stát. Hafragrautur je hustá ovesná kaše, nejčastěji doplněná rozinkami, cukrem a porcí skyru.

Singapur

Rozmanitost a pestrost jídel, které člověk může nalézt na tržištích tohoto asijského městského státu, je téměř nekonečná. Tyto venkovní jídelny jsou otevřené v podstatě non-stop, a proto není neobvyklé, že hladoví lidé nabírají misky slaných kari nudlí už po ránu.

Tradiční snídaní trhů je však hlavně kaya toast. Tento sendvič je pomazán aromatickou kaya, sladkou marmeládou z kokosového mléka, vajec a pandanových listů, které se přidávají pro zářivou zelenou barvu. Skvěle se hodí ke kávě i čaji a každý stánek nebo ochod připravuje kaya toast po svém. Člověk si tím pádem každý den může dát tak trochu jinou snídani. Ideální země pro milovníky sladkých startů dne.

Maroko

Hlavními pilíři typické marocké snídaně jsou mátový čaj a krupicové palačinky, které se nazývají baghrir. Jsou z kynutého těsta a velmi tenké, typické jsou svými drobnými dírkami, které jim dávají přezdívku “palačinky s tisíci dírami“. Tyto sladké pochoutky jsou obvykle přelité máslem a medem.

V severoafrické zemi si můžete pochutnat i na harcha. To jsou kolečka podobná sušenkám, která mají křupavou kůrku z hrubé krupice. Občas se dají pořídit i s náplní, podobně jako například anglické muffiny. Nejčastěji si na nich maročané pochutnávají s čerstvým sýrem, máslem nebo džemem.

Austrálie

Milovníci misek s nejrůznějšími kašemi, avokádových a dalších slaných toastů by se měli přestěhovat do Austrálie. Tyto stálice jsou typické pro tamní “brekkie“. Australané dávají přednost čerstvým a celozrnným výrobkům a dbají na jejich plnohodnotnost. Kromě typického avo-toastu si zde člověk může pochutnat i na misce zvané farro se sázeným vejcem a nakládanou zeleninou nebo na rýžovém nákypu s jogurtem.

A samozřejmě nesmíme zapomenout na typický australský kávový nápoj flat white, který se skládá z dvojitého espressa, horkého mléka a tenké vrstvy pěny. V posledních letech dobyl celý svět.

Argentina

Typickou argentinskou snídani definuje hlavně jedno slovo: facturas. Tento termín zastřešuje sladké pečivo různých tvarů, velikostí a chutí. Mezi facturas se řadí například medialunes, brioškové pečivo ve tvaru croissantu; bombas a bolas de fraille neboli smažené koblihy a celosvětově známé churros, které se často máčí v čokoládě.

Talíř plný nejrůznějších facturas obvykle doplňuje hrnek vysoce kofeinového nápoje yerba maté nebo káva.

Německo

Asi není divu, že v zemi wůrstů hrají uzeniny a další masné výrobky hlavní roli i v prvním ranním pokrmu. Tradiční bufetová snídaně tam nejčastěji zahrnuje klobásy, sýry, chléb a rohlíky, včetně preclíků. Pro rovnováhu ale také Němci zařazují čerstvé ovoce, vejce naměkko a různé domácí džemy. Frühstück tak často nabízí obrovskou škálu různých kombinací, kdy je člověk ušetřen složitého vybírání pouze jedné varianty.

Brazílie

Milujete slané pečivo? Pak kupte letenku do Brazílie a užívejte si každé ráno. Nejčastějším snídaňovým pokrmem tam totiž bývá pao de queijo, nadýchané zapečené sýrové rolky typické pro tamní gastronomii.

Kromě toho připravují Brazilci také bolo de fuba, kukuřičný chlebový dort, do kterého přidávají parmazán a/nebo strouhaný kokos. Podává se nakrájený podobně jako naše bábovka a často se servíruje i k odpolední svačině.

Tunisko

Fanoušci slaných jídel si v Tunisku zamilují lablabi, kořeněnou cizrnovou polévku, která je, pro nás Evropany asi překvapivě, snídaňovým pokrmem. Cizrna a harissa pasta jsou dvě hlavní suroviny každého receptu na lablabi, další úpravy polévky jsou však rozdílné v každé domácnosti.

Někdy je zahuštěná kousky starého chleba, jindy osvěžená šťávou z citronu, jemnější chuť zaručuje bílý jogurt. Zkrátka existuje mnoho způsobů jak si tento pokrm vychutnat. Často se také doplňuje sázeným vejcem. Tahle bohatá snídaně rozhodně zasytí téměř na celý den.

Bulharsko

Popara navazuje na dlouholetou bulharskou tradici zpracovávání zbylého chleba. Tato teplá snídaně je oblíbená hlavně u tamních dětí. Je to něco mezi kaší a chlebovým nákypem.

Miska plná chleba nakrájeného na kostičky, rozdrobeného bulharského sýra sirene, másla a cukru se zalije teplým mlékem nebo čajem a nechá se rozmočit doměkka. Sirene je sýr podobný řecké fetě, je však krémovější a místo slanosti dodá pokrmu spíše svěží štiplavost typickou například pro kozí sýr.

Turecko

Kahvalti, tradiční turecká snídaňová hostina, bývá okázalá a každý si v ní přijde na své. Turecký chléb, jako je například simit, doprovázejí misky fety nebo jiných čerstvých sýrů; olivy; halva; med a různé zavařeniny. Nechybí ani vejce, které se často vaří s opečenými plátky suku, sušené hovězí klobásy kořeněné česnekem, paprikou a kmínem.

Guam

Tento maličký ostrov v Tichém oceánu je centrem bohaté kulinářské kultury. Nejrozmanitější potraviny ukazují na velký vliv různých zemí, které ostrov kolonizovaly v průběhu staletí.

Stejně jako u mnoha asijských tichomořských národů je k snídani oblíbená smažená rýže s vejci. Podobně populární je však i místní vepřová klobása chamorro, podobná španělskému chorizu. 

Portugalsko

Na prvním místě jsou pro Portugalce kávové nápoje se spoustou mléka, jako je například uma mei de leite (půl hrnku kávy a půl mléka). Ačkoliv si mnoho z nich ke kávě servíruje pouze jednoduchý toast nebo chleba, dá se snídaně pojmout i ve velkolepějším stylu. K lahodnému nápoji se perfektně hodit pasteis de nata neboli koláče s vaječným krémem. Jsou vyrobené z listového těsta a kromě snídaní se v kavárnách podávají i jako tradiční dopolední svačinka v 11 hodin.

Ukrajina

Křehké a nadýchané uvnitř, křupavé a zlatavé zvenku. Takové jsou typické ukrajinské palačinky známé jako syrniki. Jsou vyrobeny z farmářského sýra tvorogu, který je podobný ricottě nebo našemu tvarohu. Stejně jako české palačinky nebo francouzské toasty mohou být doplněny marmeládami, ovocem nebo jen tak pocukrovány. 

Jamajka

Národní jídlo Jamajky ackee, neboli poddužák lahodný, se často servíruje i k snídani. Toto jemně sladké ovoce ve tvaru hrušky se restuje se slanou treskou, rajčaty, česnekem a chilli. Pro nás velmi exotický pokrm tak propojuje sladké, slané a kořeněné chutě. Na první pohled může jídlo vypadat jako klasická míchaná vajíčka, po prvním soustu je ale člověku jasné, že jde o zcela jiný, rozmanitější pokrm.

Tchaj-wan

Zatímco po celém světě je sklenice mléka často propagována jako součást vyvážené snídaně, na Tchaj-wanu dávají přednost jeho rostlinné alternativě. Dòu jiāng je sójové mléko, které se podává horké i studené a popíjí se k palačinkám, knedlíčkům a lívancům, které jsou také součástí typického ranního rituálu. Pro extra prožitek se doporučuje máčet sladké pečivo přímo do mléka.

Itálie

Káva, hodně kávy. S ní jsou Italové spojování snad nejvíce ze všech národností světa. Od brzkých ranních hodin kavárny praskají ve švech a nabízí tradiční obraz. Stojící Italové s malým hrníčkem espressa. Taková snídaně ale samozřejmě nezasytí, a proto kávu doplňují typickým pečivem, jako je cornetto nebo croissant plněný pudinkem nebo Nutellou. Oblíbené jsou i takzvané sfogliatelle, křupavé vícevrstvé pečivo se sladkou náplní ze sýru ricotta.

Spojené státy americké

Když přijde na klasický americký brunch, rozhodně v něm nebudou chybět typické “komínky” navrstvených nadýchaných palačinek, které jsou doplněny křupavou slaninou. Kontrastní textury pokrmů a slano-sladká chuť vynesla tuto snídaní na první příčku v oblíbenosti mezi dětmi i dospělými. Palačinky lze samozřejmě doplnit čímkoliv jiným od borůvek, přes čokoládové lupínky až po pekanové ořechy. Typická poleva z másla a javorového sirupu ale obvykle vítězí nad vším ostatním.

Rusko

I když to zní jako klišé, tak je kaviár ve skutečnosti opravdu typickou ruskou snídaní. Černý i červený kaviár je oblíbenou polevou pro nejrůznější placičky, například oladiy, podávané při víkendových brunchích.

Ve všední dny jsou však snídaně mnohem jednodušší. To se obvykle podává kaviár pouze natřený na tmavý nasládlý žitný chléb, známý jako černý chléb, někdy také s trochou másla. Nejdůležitější složkou snídaně je však konvička s černým čajem, která nesmí chybět na žádném stole.

A jak snídají Češi?

Podle průzkumu společnosti Ipsos z roku 2019 snídá bezmála 70 procent Čechů pravidelně, nejčastěji mezi sedmou a osmou hodinou ranní. Čtyřicet procent si dává pečivo s uzeninou, nejčastěji doplněné čajem nebo kávou. Většina lidí snídá doma o samotě, více než 80 procent Čechů se pak snaží alespoň občas snídat zdravě.