Máslové palačinky

Budeme potřebovat:

  • na těsto:
    • 130 g hladké mouky
    • 300 ml mléka
    • 3 vejce
    • 50 g (5 lžic) rozpuštěného másla
    • špetka soli
    • 1 vanilkový cukr
    • obměna: 2 lžíce máku (lze vynechat)
  • na dokončení:
    • 1 tvaroh ve vaničce
    • 1 smetana ke šlehání
    • oblíbená marmeláda
    • ovoce (borůvky, jahody…)
    • čokoláda
    • přepuštěné máslo nebo olej na pánvičku

Postup:

V misce prošleháme mléko s vejci, rozpuštěným máslem (ne horké), vanilkovým cukrem, přimícháme také mouku se špetkou soli a necháme 30 minut odstát.

Pánev si před první palačinkou vypálím a pak už jen vždy naběračkou vlijeme těsto do pánve (rozehřátou na středním plameni), aby vznikla opravdu tenká vrstva. Opékáme z obou stran dozlatova na středním plameni. Hotové palačinky skládáme na sebe vedle na talíř a postup opakujeme, dokud nespotřebujeme všechno těsto.

Na náplň v misce vyšleháme vychlazenou smetanu ke šlehání, poté krátce přišleháme i tvaroh, případně lehce osladíme.

Každou palačinku potřeme oblíbenou marmeládou, také našlehaným tvarohem se smetanou, přidáme pár kousků ovoce a stočíme či přeložíme. Shora můžeme ještě zlehka polít rozpuštěnou čokoládou.

Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. O své umění se s Vámi pravidelně dělí v našem seriálu. Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.