Ovesné vločky k snídani:

Zdroj: Youtube

Aby vás jarní únava nepřeválcovala a pročistili jste si organismus, je dobré kromě pohybu na čerstvém vzduchu a sluníčku, kde doplníte tolik potřebný vitamin D, zařadit do svého jídelníčku odlehčenou stravu. Neměl by v ní chybět dostatek čerstvého ovoce, zeleniny a také potraviny s vysokým obsahem vlákniny. Kromě luštěnin, celozrnného pečiva a ořechů tu významnou roli hrají právě ovesné vločky. Krom jiného obsahují hořčík, jehož nedostatek způsobuje, že se cítíme unavení, máme špatnou náladu, chybí nám energie, bolí nás hlava i klouby.

Ovesné vločky obsahují i vitamin B a působí blahodárně na funkci svalů a metabolismus. Důvodů, proč oves nedávat jen koním a ovesné vločky králíkům, je hodně.

Nastartujte a zakončete den vločkami

Ovesná kaše k snídani je ideální volba. Oves je totiž zdrojem složitých sacharidů a bílkovin, takže vás kaše z ovesných vloček zasytí až do oběda a nastartuje do pracovního dne. Ovesné vločky působí i proti únavě a podrážděnosti, protože obsahují draslík a železo a pomáhají upravit trávení.

Srovnání - cereálie z krabičky a vločky:

Vločky ale také mohou zlepšit kvalitu vašeho spánku. „Ovesné vločky jsou bohaté na sacharidy a obsahují více vlákniny než rýže. Když je jíme těsně před spaním, podporují spánek tím, že vyvolávají produkci melatoninu,“ uvádí web Bedroom Ideas Log.

Ovesné vločky mohou pomoci vylepšit váš spánek
Zdravý pomocník pro lepší a klidnější spánek. Proč večeřet to, co většina snídá

„Když budete večer jíst ovesné vločky, neprobudí vás hlad uprostřed noci. Je to proto, že škrob přítomný v ovsu se přirozeně rozkládá a uvolňuje více živin pomalu během noci. To vás zasytí na delší dobu,“ vysvětluje dále web.


Nahrává se anketa ...

Vločky vám umí zlepšit náladu

„Půl šálku ovesných vloček má pouhých 154 kalorií a je dobrým zdrojem bílkovin, sacharidů, vlákniny, thiaminu, železa, hořčíku, fosforu, zinku, mědi, manganu a selenu. Jeden šálek ovesných vloček obsahuje 147 miligramů tryptofanu,“ uvádí web Health Digest, který se zabývá i zdravou výživou.

Řepík lékařský pomáhá s detoxikací jater.
Elixír na regeneraci jater: „Bič boží“, který si můžete nasbírat i vypěstovat

Podle studie, na které spolupracovaly dvě prestižní australské univerzity, tryptofan přímo ovlivňuje hladinu serotoninu. A serotonin je právě ten hormon, který pomáhá regulovat naši náladu.

To, že jíte potraviny s vysokým obsahem tryptofanu, mezi které patří i vločky, vám proto může náladu zlepšit.

Ovesné vločky bojují s tukem

Věděli jste, že konzumace ovsa podporuje hubnutí? Toto zdravé zrno má totiž vysoký obsah vlákniny, která vás rychleji zasytí, což pomáhá předcházet přejídání i zbytečnému mlsání a snižuje denní příjem kalorií.

Ovesná kaše:

„Ale abyste si mohli užívat výhody hubnutí, vyhněte se příliš slazeným ovesným kaším i instantním ovesným vločkám, protože jsou plné cukru a konzervačních látek,“ upozorňuje veganský web Healthier Steps.

V šálku vloček je:

  • Kalorie: 166
  • Vláknina: 4 gramy
  • Tuk: 5 gramů
  • Sacharidy: 32 gramů
  • Bílkoviny: 6 gramů
  • Mangan: 68 procent denní potřeby
  • Fosfor: 18 procent denní potřeby
  • Selen: 18 procent denní potřeby
  • Hořčík: 16 procent denní potřeby
  • Zinek: 16 procent denní potřeby
  • Železo: 12 procent denní potřeby
  • Draslík: 5 procent denní potřeby

Zdroje rozpustné vlákniny v ovesných vločkách mají navíc prebiotické vlastnosti a pomáhají snížit nebezpečný viscerální tuk, tedy tuk v oblasti břicha, který obklopuje vnitřní orgány a zvyšuje riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Portál Everyday Health zaměřený na zdraví uvádí, že šálek ovesných vloček obsahuje asi 2 miligramy železa, které dodává tělu energii a pomáhá spustit proces přenosu kyslíku tělem z plic. „Vločky také snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi a podílejí se na správném fungování imunitního systému,“ popsala v Deníku v článku Zázrak jménem ovesné vločky další pozitivní vliv vloček na naše zdraví nutriční terapeutka Michaela Gorčíková, podle níž by proto neměly chybět v jídelníčku nikoho z nás.

Vločky na sladko i slano

Ovesné vločky se zdaleka nehodí jen na přípravu kaše. Můžete je vyzkoušet i v podobě lívanců, jemně rozmixované je používat na pečení koláčů, muffinů, ovesných sušenek nebo tyčinek. Možné jsou samozřejmě i slané varianty. Můžete vločky třeba použít místo mouky do bramborákového těsta, přidat je do nádivek, karbanátků nebo s nimi obalovat řízky místo strouhanky.

Ovesná kaše – tiramisu:

Zdroj: Youtube

Velká výhoda je, že ovesné vločky koupíme kdekoli a stojí jen pár korun.

Vyzkoušejte recept, který Deník použil v článku Zdravé a dietní ovesné vločky. Je to recept na přípravu ovesných sušenek.

Domácí ovesné sušenky

Ingredience:

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 1/3 hrnku cukru
  • 1/2 hrnku strouhaných vlašských nebo lískových ořechů
  • 130 g másla
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce vody
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka skořice
  • lžička vanilkové esence
  • semínka dle chuti (lněná, dýňová, slunečnicová)
  • Můžete přidat i sušené ovoce, čokoládu nebo kokos. Fantazii se meze nekladou.

Postup:

  1. Smíchejte vločky, mouku, cukr, skořici, vanilku a ořechy.
  2. V malém hrnci rozpusťte máslo se sirupem.
  3. V horké vodě rozmíchejte sodu, kterou poté přidejte k máslu.
  4. Rozehřátou směs nalijte k té vločkové a dobře promíchejte.
  5. Z těsta tvarujte placky a ukládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Nezapomeňte nechat dostatečné rozestupy mezi jednotlivými sušenkami na plechu.
  7. Pečte v předehřáté troubě na 150°C po dobu 15 až 20 minut.